Коен звинуватив Трампа в отриманні "тіньового" гонорару від Пінчука.

 

Дональд Трамп особисто вказав своєму юристу, щоб український магнат Віктор Пінчук перевів 150 000 доларів до благодійної Трампової фундації, замість того, щоб оформити виплату належним чином – як плату за виступ.

 

Про це заявив екс-юрист Трампа Майкл Коен під час слухань наглядового комітету Палати представників Конгресу США, повідомляє "Голос Америки".

 

 

"Я отримав вказівку від Трампа, щоб контракт було укладено на ім'я Фундації Дональда Трампа, а не власне Дональда Трампа за надані послуги", – заявив Коен, відповідаючи на питання про можливе ухиляння від оподаткування з боку теперішнього президента США.

 

Оплату провели за 15-хвилинний виступ Дональда Трампа на форумі "Ялтинська європейська стратегія" 2015 року. Виступ здійснювався через інтернет-зв'язок. Перед тим Трамп оголосив про рішення взяти участь у президентських виборах і готувався вступити у праймеріз. 

 

 

Дональд Трамп загалом назвав свідчення Коена "ганебними", а обговорення в Конгресі "несправжніми слуханнями". Виступаючи перед пресою в Ханої, Трамп також розкритикував Конгрес за проведення слухань під час важливого саміту з лідером Північної Кореї Кім Чен Ином.

 

 

Діяльність фундації Дональда Трампа стала предметом ретельного дослідження, коли Трамп став на посаду президента.

 

У квітні 2018 року американські ЗМІ повідомили, що спецпрокурор США Роберт Мюллер, який розслідує ймовірне втручання Росії в американські вибори, зацікавився виплатою $150 тисяч у фонд Трампа з боку Пінчука.

 

Згідно з даними The New York Times, пожертва українського бізнесмена-магната до фонду Дональда Трампа стала найбільшою, отриманою фондом в 2015 році від будь-кого, крім самого кандидата в президенти США.

 

 

Рік тому, коли вперше пролунали закиди через отримання Трампом коштів від українського олігарха, Фонд Пінчука заявив: "Пожертвування були зроблені, аби підтримати роботу Фонду і конференції Ялтинської європейської стратегії. Єдина причина, через яку Фонд Віктора Пінчука звернувся до пана Трампа, а також до інших світових лідерів, полягала у сприянні зміцненню та стабільності зв'язків між Україною і Заходом".

 

 

11 вересня 2015 року Дональд Трамп узяв участь у телемості з учасниками "Ялтинської європейської стратегії" під час панельної дискусії "Як доля нової України впливає на Європу та світ".

 

"Я дуже переймаюся Україною: регіоном та тим, що там діється. Я гадаю, що люди з різних куточків світу мали б допомогти їй. Я не думаю, що Україна має гідну пошану. Вона на це заслуговує, довго це доводила. Чи то Німеччина, чи інші країни. Я не думаю, що ви отримуєте належну підтримку", – заявив Дональд Трамп.

 

На його думку, США підтримували Україну, але "більше на словах, ніж на ділі". «Наш президент [Барак Обама] не достатньо сильний, поки що лише слова. Ми називаємо це балаканиною. Частина проблем полягає в тому, що Путін не поважає нашого президента", – сказав Трамп.

 

 

 

01.03.2019