РБ ООН не змогла ухвалити резолюцію щодо Венесуели.

Її ухвалення заблокували Росія і Китай.

 

 

Раді Безпеки ООН не вдалося ухвалити в четвер, 28 лютого, запропоновану США резолюцію щодо Венесуели. Автори резолюції закликали режим Мадуро дозволити поставки гуманітарної допомоги на територію країни, а також зажадали провести вільні й чесні вибори президента. Крім того, документ закликав Каракас допустити закордонних спостерігачів на вибори.

 

Росія і Китай скористалися правом вето, щоб заблокувати в Раді безпеки ООН американську резолюцію. Ініціативу США підтримали 9 країн-учасниць РБ ООН – цього було б достатньо для її прийняття, якщо б не вето з боку Росії і Китаю. Проти прийняття резолюції також висловився представник ПАР. Індонезія, Екваторіальна Гвінея і Кот-д'Івуар утрималися від голосування. Про це подає телеканал CNN.

 

Як заявив постійний представник РФ при ООН Василь Небензя, США прекрасно розуміли, що їхня резолюція не має шансів бути прийнятою. «Ми серйозно побоюємося того, що сьогоднішнє засідання може бути використано як етап з підготовки реальної, а не гуманітарної інтервенції, як привід для зовнішнього втручання через нібито нездатність Ради Безпеки врегулювати ситуацію у Венесуелі», – підкреслив Небензя.

 

Трохи пізніше проект альтернативної резолюції внесла російська сторона. Росія в своїй резолюції закликала до мирного врегулювання конфлікту, але заявила, що доставка допомоги повинна здійснюватися з дозволу президента Ніколаса Мадуро, котрий зараз блокує її, називаючи приводом для військового вторгнення США. Російська ініціатива провалилася: за прийняття цієї резолюції проголосували лише чотири з 15 членів Радбезу.

01.03.2019