Верховна Рада розпочала розгляд закону про державну мову.

 

Верховна Рада на своєму засіданні у четвер розпочала розгляд проекту закону №5670-д "Про забезпечення функціонування української мови як державної" у другому читанні. Втім, народні депутати не встигли перейти до поправок – засідання ВР закрили, а розгляд продовжиться на наступному пленарному тижні, 4-7 березня.

 

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

 

Акція перед стінами ВР у четвер

 

Голова ВР Андрій Парубій привітав сесійну залу, попри те, що народні депутати допіру взялися за проект.

 

"Наступного пленарного тижня ми зможемо, розглядаючи правки, зняти всі ті міфи, провести велику роз’яснювальну роботу, переконуючи і суспільство, про важливість і фундаментальність закону про українську мову. Я впевнений, що в той тиждень ми будемо говорити не про політичні дебати, а будемо говорити про вічне, будемо говорити про Україну і будемо говорити про наше майбутнє", – сказав Парубій.

 

Голова комітету з питань культури і духовності Верховної Ради Микола Княжицький під час виступу повідомив, що до законопроекту подали понад 2 тисячі поправок.

 

Перед розглядом законопроекту з трибуни виступив лідер "Опозиційного блоку" Олександр Вілкул, котрий звинуватив українську владу у розколі суспільства.

 

"Закон нікого не розділяє. Він об'єднує суспільство, задовільняє потреби тих мільйонів українців на Сході, які насильно русифіковувалися, а зараз хочуть вивчати українську мову, люблять мову і просять прийняти цей закон", – прокоментував Княжицький, один зі співавторів законопроекту.

 

"Ми живемо в демократичній країні і не дозволимо маріонеткам окупантів ображати наших громадян, незалежно від того, якою мовою вони спілкуються", – додав Княжицький, згідно з Еспресо.tv.

 

28.02.2019