Україна направила до Гааги докази використання Росією кримців як "живого щита".

 

Україна передала до Міжнародного кримінального суду нове повідомлення про використання російськими військовими цивільного населення під час захоплення об'єктів на території Криму в 2014 році.

 

Про це повідомили представники прокуратури АР Крим, Української Гельсінської спілки з прав людини, Регіонального центру прав людини під час брифінгу, присвяченого п’ятим роковинам початку захоплення Криму російською воєнщиною, інформує прес-служба прокуратури.

 

 

Під час підготовки офіційного повідомлення вдалося встановити, що сили РФ умисно підводили цивільне населення до об’єктів Збройних Сил України, перебуваючи за спинами людей в момент блокування та захоплення цих об’єктів.

 

«У таких умовах українські військові не могли застосувати зброю для захисту від нападу», – прокоментували в прокуратурі.

 

Згідно з висновками експертів, «живими щитами» стали чотири категорії цивільних осіб, серед котрих були кримці як із проросійськими, так і з проукраїнськими поглядами, особи, яких перемістили з території РФ для участі в окупації півострова, представники «казачєства».

 

«Йдеться про не менше як 10 військових об’єктів Збройних Сил України із залученням не менше ніж 1000 цивільних осіб», – зазначили у прокуратурі.

 


На погляд української сторони, дуже показовим є захоплення військово-морської бази у селищі Новоозерному, під час якого залучили щонайменше 300 осіб, серед яких були чоловіки та жінки, підлітки та люди літнього віку.

 

«Згідно зі ст. 8 Римського статуту МКС, такі дії слід кваліфікувати як окремий різновид воєнних злочинів», – зазначив заступник прокурора АР Крим Ігор Поночовний.

 

Заборона використання «живих щитів» також закріплена у статті 28 ІV Женевської конвенції, статті 51 Додаткового протоколу до женевських конвенцій та нормі 97 звичаєвого міжнародного гуманітарного права.

 

«До того ж умисне використання цивільного населення для прикриття воєнних операцій порушує зобов'язання вживати всіх можливих заходів обережності для розрізнення цивільних об'єктів і військових цілей», – наголосив Поночовний.

 

 

«Використання цивільного населення як “живого щита” в рамках збройних конфліктів не є унікальним явищем. Варто зазначити, що використання населення під час активної фази окупації в лютому-березні 2014 року відрізняється від загальноприйнятого трактування цього злочину в міжнародній практиці. Серед населення, яке виступало як “живий щит”, були й особи з проросійськими поглядами, участь яких заохочували, а також ті, що збиралися перед військовими об’єктами внаслідок погроз чи шантажу. У таких випадках держава-окупант також зобов’язана не допустити присутності цивільного населення в потенційно небезпечних для ведення бойових дій місцях», – прокоментували у прокуратурі.

 

Наразі прокуратура АР Крим проводить досудове розслідування за ст. 438 Кримінального кодексу України.

 

27.02.2019