Конґрес блокує указ Трампа про надзвичайний стан.

Відповідне рішення проти НС ухвалила нижня палата американського парламенту.

 

 

Палата представників Конгресу США ухвалила у вівторок, 26 лютого, резолюцію, яка скасовує указ президента Дональда Трампа про запровадження надзвичайного стану на кордоні з Мексикою. Цей указ глава Білого дому підписав 15 лютого з метою отримати можливість витрачати кошти на спорудження прикордонного муру на кордоні з Мексикою всупереч відмові Конґресу фінансувати це будівництво.

 

Багато законодавців, включно з деякими республіканцями, вважають, що президент в цій ситуації зловживає своїм правом проголошувати режим надзвичайного стану. Таким чином глава держави підриває важливу прерогативу Конґресу, який, згідно з Конституцією країни, контролює державні витрати. 13 республіканців-членів Палати представників проголосували разом з демократами за резолюцію, вважаючи, що президент своїм указом перевищує повноваження, які Конституція надає виконавчій владі. Таким чином резолюцію підтримало 245 конґресменів, проти неї проголосувало 182 депутати. Про це повідомила інформаційна аґенція Reuters.

 

Відтак у Сенату є 18 днів на те, щоб вирішити, чи підтримає він ініціативу нижньої палати Конґресу. Якщо всі демократи проголосують за резолюцію, то їм буде потрібна підтримка чотирьох республіканців, щоб домогтися більшості у верхній палаті. Поки що проти НС висловилося троє сенаторів-республіканців.

 

Але навіть за позитивного голосування щодо резолюції Трамп ще може накласти вето на неї. А його опоненти в Палаті представників не володіють двома третинами голосів, необхідних для подолання президентського вета.

 

Закон про надзвичайні повноваження глави держави був ухвалений у США 1976 року. Відтоді його багато разів застосовували, але жодного разу раніше Конґрес не блокував указу глави держави. Нині демократи заявляють, що кризова ситуація на південному кордоні – це виплід фантазії президента Трампа.

27.02.2019