Від отруєння в ресторані з мішленівською зіркою померла жінка.

 

В елітному ресторані RiFF у Валенсії отруїлися 30 відвідувачів, одна жінка померла, повідомляє The Guardian.

 

 

RiFF — ресторан, що має зірку Мішлен, в довіднику описується як "інноваційна кухня,  заснована на високоякісних сезонних місцевих продуктах для створення успішних кулінарних комбінацій і цікавих комплексних меню".

 

Червоний путівник Мішлен (Michelin, Le Guide Rouge, є ще зелений, туристичний, путівник Мішлен) — на нині найвідоміший і найвпливовіший з ресторанних рейтингів.

 

Один лише факт згадки ресторану в Червоному путівнику, навіть без зірки, є визнанням майстерності шефа і може послужити потужним поштовхом до комерційного успіху. Основним критерієм цього рейтингування ресторанів є кухня, решта (атмосфера, дизайн, обслуговування тощо) — вторинні. Одна зірка означає "дуже добрий ресторан у своїй категорії", дві — "прекрасна кухня, заради ресторану є сенс зробити невеликий гак від маршруту", три — "чудова робота шеф-кухаря, є сенс зробити окрему подорож".

 

RiFF має одну зірку, середні ціни від €40 до €109. Зараз цей заклад закрито. Його керівництво попросили вибачення в отруєних клієнтів. Інспектори з’ясовують, що саме стало причиною отруєння.

 

 

46-річна Марія Хесус Фернандес Кальво пішла в суботу ввечері в ресторан разом з чоловіком і 12-річним сином. У неділю вранці вона померла. Крім цієї сім'ї, в період з 13 по 16 лютого в ресторані віктувалися 75 осіб. Їх відшукали, і виявилося, що 29-ти з них після відвідування ресторану стало погано. Але у всіх — крім цієї нещасної жінки — проявилися легкі симптоми, переважно блювота.

 

Співробітники з питань безпеки харчових продуктів відвідали ресторан 18 лютого і не змогли знайти якогось очевидного пояснення отруєнь. Національний інститут токсикології взяв і аналізує зразки страв, які подають у рамках дегустаційного меню.

 

Неофіційно отруєння пов'язують із грибами (а саме зморшки або сморжі, в нас їх називають шушеребки чи коцюрупки, вони вважаються в європейській кухні делікатесом) — сім'я взяла меню для дегустації, в якому була страва з цих грибів; зморшки можна сплутати зі смертельно отруйними строчками (сморож, піструк, бабура). Офіційно ж причину отруєння оголосять тільки після закінчення розслідування.

 

 

Шеф-кухар ресторану RiFF Бернд Кнеллер ("німецький шеф-кухар ... з валенсійською душею") співпрацює з владою, щоби встановити причину отруєння, але, заявив він, "ресторан буде закритий до тих пір, поки причини трагедії не будуть з'ясовані".

 

22.02.2019