Багатотисячна акція прихильників сецесії пройшла в Барселоні.

Її учасники висловлювали підтримку лідерам незалежницького руху, котрі зараз перебувають на лаві підсудних.

 

 

У Барселоні в четвер ввечері, 21 лютого, пройшла масова демонстрація проти судового процесу у справі дванадцяти лідерів сепаратистів. Поліція повідомила про 40 тисяч демонстрантів, хоча організатори наполягали, що участь в акції взяло двісті тисяч осіб.

 

Під час акції доходило й до доволі жорстких сутичок демонстрантів з представниками правоохоронних органів, внаслідок яких щонайменше 30 осіб зазнали тілесних ушкоджень.

 

Акції протесту відбулися й у інших містах Каталонії. Протестувальники неодноразово перекривали дороги в різних частинах реґіону. Як повідомила іспанська газета El Pais, поліція затримала чотирьох осіб. Протести призвели до збоїв в роботі транспорту і багатьох установ. Зокрема, в Барселоні кількість одиниць громадського транспорту на маршрутах наполовину скоротилося. Більшості реґіональних потягів не вдалося дотримуватися розкладу.

 

Вийти на акції протесту під гаслом «Без прав немає свободи» закликала федерація профспілок CSC, підтримувана сецесійними каталонськими партіями. Великі ж каталонські профспілки, своєю чергою, не підтримали акцій протесту. Як відзначають іспанські медіа, у демонстраціях брало участь багато студентів.

 

Процес у справі про заколот з метою відокремити Каталонію від Іспанії почався в грудні 2018 року. З тих пір дев'ять з дванадцяти обвинувачених перебувають під вартою. 12 лютого в Мадриді почалося перше засідання суду над каталонськими сецесійниками за участі самих підсудних – колишніх політиків і громадських діячів Каталонії, котрі ініціювали референдум про незалежність 1 жовтня 2017 року.

 

Прокуратура вимагає для обвинувачених від 7 до 25 років позбавлення волі. Верховному суду Іспанії належить заслухати їхні свідчення протягом трьох місяців.

22.02.2019