СБУ запідозрила депутатів "Батьківщини" у підкупі виборців.

 

Служба безпеки України викрила механізм підкупу виборців на майбутніх президентських виборах, запідозривши теперішніх народних депутатів у виборчих порушеннях.

 

Про це на брифінгу повідомив заступник голови СБУ Віктор Кононенко.

 

 

Реалізація проекту передбачала формування у виборчих округах так званої "піраміди": керівник сектору – старший виборчої дільниці – "десятки" – "двадцятки", які мусіли забезпечити необхідну кількість голосів на користь конкретного кандидата.

 

"СБУ встановила, що основним координатором цієї мережі є один із чинних народних депутатів України", – цитує прес-служба відомства.

 

Для реалізації схеми використовувалась "брудна готівка". "Розмір оплати праці так званих «старших виборчих дільниць», яких скорочено називають «СВД», та членів «десяток» зростав пропорційно до наближення виборів", – ствердив Віктор Кононенко.

 

Наразі СБУ спільно з Генеральною прокуратурою та Державним бюро розслідувань проводять десятки обшуків в учасників угруповання.

 

Служба безпеки України стрималася від розголошення назви партії, запідозреної в підкупі, втім, партійну приналежність фіґурантів схеми можна встановити завдяки прізвищам, вказаним на документах.

 

Так, у одній із табличок згадується Руслан Богдан – народний депутат із фракції "Батьківщина".

 

 

Також на графіку, оприлюдненому СБУ, згадуються Ковалевський Владислав Олегович, Матвейчук Євген Олександрович, Юмукян Вартан Ашотович. Згідно з Єдиним державним реєстром підприємств та організацій України, вони репрезентують ТОВ "Стратегім Центр". Одним зі засновників цієї компанії в реєстрі згадується Правдивець Сергій Сергійович – офіційний помічник народного депутата від "Батьківщини" Валерія Дубіля.

 

Також Владислав Ковалевський на виборах 2012 року був довіреною особою теперішнього нардепа "Батьківщина" Віталія Чудновського.

 

 

Служба безпеки України встановила, що до налагодження схеми причетні особи, котрі раніше працювали на російські партії ЛДПР та "Єдіная Россія". Відтак СБУ підозрює, що "пірамідка" могла бути способом втручання РФ в українські вибори (і це, очевидно, має обґрунтувати інтерес саме СБУ до цієї кримінальної справи).

 

"СБУ буде і надалі вживати всі передбачені чинним законодавством заходи для забезпечення проведення демократичних виборів та забезпечення вільного волевиявлення громадян, блокуючи будь-які спроби держави-агресора втрутитися у внутрішні справи нашої країни", – сказав заступник голови СБУ.

 

Нагадаємо, перед викриттями Служби безпеки України про велику увагу до запобігання фальсифікаціям заявляв міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. МВС залучило потужні ресурси для відстеження порушень виборчого законодавства і щодня звітує про десятки справ.

 

Політичні інтереси Авакова на виборах-2019 оглядачі пов'язують із Юлією Тимошенко.

 

21.02.2019