Вбивства на Майдані: дві третини виконавців переховуються в Росії.

 

Слідчі Генеральної прокуратури України встановило особи 66 виконавців, які підозрюються у вбивствах активістів на Майдані. Так, 46 осіб втекло до РФ; решта – під вартою.

 

Про це 20 лютого, на п'яті роковини розстрілів на Майдані, написав генеральний прокурор Юрій Луценко на своїй сторінці у Facebook.

 

З його слів, ГПУ в 2019 році фактично завершила слідство про тих, хто віддав злочинні накази, котрі спричинили до вбивств і поранень на Майдані.

 

Генпрокурор відзвітував, що комісія експертів дослідила 988 томів матеріалів слідства і дійшла висновку: загибель та поранення учасників Майдану перебувають у прямому причинному зв'язку з рішеннями і діями екс-президента Віктора Януковича.

 

Також комісія визнала, що до трагічних наслідків призвели злочинні накази посадовців "режиму Януковича": екс-голови СБУ Олександра Якименка та його підлеглих Тоцького, Ганжи, Потієвського, Щеголєва, екс-міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка та його підлеглих Шуляка, Конопляника, Миколенка, міністра оборони Павла Лебедєва та екс-начальника генштабу Володимира Замани.

 

Наразі Генпрокуратура чекає на прийняття закону, котрий дозволить розпочати судовий розгляд справи у режимі заочного судочинства.

 

"Як генпрокурор гарантую, що ця найважливіша справа сучасної України піде на ознайомлення захисту і до суду відразу після рішення ВР про продовження процедури заочного засудження", – заявив Луценко.

 

20.02.2019