Рада ЄС ухвалила рішення щодо "азовського" пакета санкцій проти РФ.

 

Рада міністрів закордонних справ ЄС прийняла рішення щодо "азовського" пакета санкцій проти Російської Федерації.

 

Про це повідомив на брифінґу заступник голови Адміністрації Президента України Костянтин Єлісєєв, інформує аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

"Саме наша участь у конференції [у Мюнхенській конференції з безпеки] збіглася з тим, що ЄС готувався до сьогоднішнього засідання Ради міністрів ЄС. І я хотів би сказати, що нарешті ЄС після певної паузи прийняв важливе рішення щодо пакета санкцій, так званий "азовський" [пакет]", – сказав Єлісєєв.

 

Після брифінгу він уточнив журналістам: Рада міністрів ще продовжує засідання, про її політичне рішення повідомлять згодом.

 

Раніше в понеділок голова МЗС Данії Андерс Самюельсен заявив, що ЄС досяг політичних домовленостей запровадити так звані "азовські" санкції щодо Росії за атаку в районі Керченської протоки на українські кораблі з подальшим їх захопленням і полоном моряків; технічний процес затвердження рішення триватиме кілька днів.

 

Між тим, голова європейської дипломатії Федеріка Моґеріні заявила у понеділок: ЄС має забезпечити підтримку Україні у зв'язку з ситуацією в районі Азовського моря.

 

"Через п'ять років після Майдану відбулися широкі обговорення серед країн – членів ЄС про нашу підтримку цій країні. Ми обговорили подальші складові нашої підтримки, які нам будуть потрібні у зв'язку з ситуацією в районі Азовського моря", – сказала Моґеріні.

 

Зокрема, після візиту європейської місії до цього регіону ЄС має визначитися з розвитком можливих шляхів сполучення автомобільними дорогами та залізницями з українськими населеними пунктами, розташованими поблизу Азовського моря, додала Моґеріні.

 

18.02.2019