Саміт Вишеградської четвірки в Єрусалимі не відбудеться.

Це стало наслідком відмови польської сторони брати в ньому участь.

 

 

Саміт Вишеградської четвірки, який планувалося провести в Єрусалимі 19 лютого, скасовано. Про це повідомило в понеділок, 18 лютого, Radio Praha з покликом на прем'єр-міністра Чехії Андрея Бабіша.

 

Як уже повідомляло наше видання, раніше від участі в саміті остаточно відмовився прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький. Це сталося після висловлювання прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу про роль поляків у злочинах Голокосту.

 

Спершу все ж планувалося, що на зустріч Вишеградської четвірки поїде міністр закордонних справ Яцек Чапутовіч. Утім, згодом було скасовано і його поїздку до Єрусалима. В ефірі національного телебачення Моравецький назвав «неприйнятними і расистськими» висловлювання ізраїльського міністра закордонних справ Ісраеля Каца і додав: «Зрозуміло, що наш міністр закордонних справ Чапутовіч не поїде на саміт».

 

Мова йде про заяву Каца, що, мовляв, «багато поляків співпрацювали з нацистами». Він теж процитував слова колишнього ізраїльського прем'єра Іцхака Шаміра про те, що «поляки всмоктали антисемітизм з молоком матері». У МЗС Польщі для пояснень з цього приводу була викликана амбасадорка Ізраїлю в Польщі Анна Азарі.

 

Тим часом прем’єр Чехії Бабіш заявив про намір відвідати Ізраїль. Таким чином замість саміту Вишеградської четвірки відбудуться двосторонні зустрічі, в яких візьмуть участь прем'єр-міністр Словаччини Петро Пеллеґріні й керівник уряду Угорщини Віктор Орбан.

 

Тим часом Варшава ініціювала зустріч міністрів закордонних справ країн Вишеградської четвірки у Брюсселі.

18.02.2019