Прем'єр Польщі скасував візит до Ізраїлю.

Це стало наслідком слів ізраїльського прем’єра про причетність поляків до Голокосту.

 

 

Керівник польського уряду Матеуш Моравєцький ухвалив рішення не їхати до Єрусалима після заяв прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу про роль поляків у злочинах Голокосту. Прем’єр Польщі мав взяти участь у саміті групи Вишеградської четвірки за участі представників Польщі, Угорщини, Чехії та Словаччини, який пройде в Єрусалимі 19 лютого.

 

«Прем'єр-міністр Матеуш Моравєцький передав інформацію прем'єр-міністрові Нетаньягу, що Польщу на засіданні Вишеградської четвірки в Ізраїлі буде представляти міністр закордонних справ Яцек Чапутовіч»,– повідомив глава канцелярії прем'єра Польщі Міхал Дворчик, чиї слова цитує Polskie Radio24.

 

Напередодні ізраїльські ЗМІ поширили висловлювання Нетаньягу, які пролунали під час його офіційного візиту до Польщі. Коментуючи польський закон про відповідальність за звинувачення польського народу і польської держави в злочинах Голокосту, прем’єр Ізраїлю заявив, що «поляки співпрацювали з німцями», і він не знає нікого, хто був би засуджений за такі висловлювання.

 

Газета Jerusalem Post, котра першою оприлюднила цей коментар, вжила замість слова «поляки» словосполучення «польська нація». Видання, проте, швидко внесло зміни в матеріал. Канцелярія прем'єр-міністра Ізраїлю також опублікувала заяву про те, що «Нетаньягу говорив про поляків, а не про польський народ чи Польщу як країну». Однак Варшаву ці пояснення не задовольнили.

 

«Останніми днями в медійному просторі з'явилося кілька помилкових звинувачень на адресу польської держави. Деякі з цих заяв були згодом виправлені, за деякі було перепрошено. Тим не менш, прем'єр-міністр Матеуш Моравєцький дуже принципово ставиться до питання звинувачення польської держави, польського народу в діях, які ми не робили під час Другої світової війни», – йдеться в заяві глави канцелярії польського прем'єра.

 

За словами Дворчика, заяви Нетаньяху породили «чергові дискусії, де пролунало багато несправедливих і помилкових звинувачень на адресу Польщі».

18.02.2019