Трамп  запровадив надзвичайний стан на південному кордоні США. 

Юридичний комітет Конґресу вивчає легітимність такого кроку американського президента.

 

 

Президент США Дональд Трамп виступив у п’ятницю, 15 лютого, в Рожевому саду Білого дому й оголосив про підписання указу про запровадження надзвичайного стану в прикордонних з Мексикою районах. Він заявив, що запропонований ним розділовий мур коштуватиме дешевше, ніж утримання військовослужбовців для стримування потоків нелегальних міґрантів. Про це повідомила інформаційна аґенція Reuters.

 

Глава Білого дому повідомив, що введення надзвичайного стану дозволить йому отримати на будівництво муру на кордоні вісім мільярдів доларів. Окрім того, він заявив про плани реформи всієї імміґраційної системи США. «Я усвідомлюю, що це моє рішення негайно буде оскаржене демократами в суді», – зазначив Трамп і висловив надію, що Верховний суд стане на його бік у вирішенні цієї суперечки.

 

Тим часом юридичний комітет Палати представників Конґресу США розпочав розслідування законності запровадження режиму надзвичайного стану, за допомогою якого Трамп має намір отримати кошти для зведення муру на кордоні з Мексикою. Про це повідомили керівники комітету у відкритому листі на ім'я президента США.

 

«Розграбовуючи військовий бюджет для будівництва муру, гроші на який не погодився виділити Конґрес, Ви порушуєте основний принцип поділу влади і підриваєте одне з основних положень Конституції», – йдеться в документі, підписаному головою комітету Джеральдом Надлером (Gerald Nadler), віце-головою Мері Скенлон (Mary Scanlon) і п'ятьма головами підкомітетів.

 

На думку конґресменів, насправді жодної надзвичайної ситуації на південному кордоні США немає. «Той факт, що Ви підписуєте указ про НС тільки після того, як роками не могли домогтися схвалення Конґресу на зведення вашого муру, також свідчить про те, що жодного НС на цей момент немає», – вважають автори листа. Конґресмени очікують від Білого дому надання документів, які обґрунтовують введення режиму надзвичайного стану до 22 лютого.

16.02.2019