Санкції з пекла.

Америка і Європа готують нові санкції проти Кремля. Росія, своєю чергою, готується до важких часів.

 

 

Як вже повідомляло наше видання, Європейська Унія і Сполучені Штати готуються скоординовано запровадити санкції проти Москви у зв'язку зі захопленням українських кораблів та арештом моряків в Керченській протоці в листопаді 2018 року. Окрім того, Росія досі продовжує перешкоджати вільному судноплавству в Керченській протоці, через яку останніми місяцями стало проходити менше кораблів.

 

В ЄУ ініціатором штрафних заходів виступила Велика Британія і ще кілька країн. Зараз це питання обговорюють в робочих групах Європейської ради. Штрафні заходи будуть спрямовані проти фізичних та юридичних осіб, причетних до захоплення трьох українських кораблів. Мова йде, зокрема, про заморожування їхніх активів на Заході.  

 

Відомо, що нові санкції стануть темою обговорення міністрів закордонних справ країн-членів ЄУ на зустрічі 18 лютого. Якщо обговорення пройде успішно, то санкції можуть бути запроваджені упродовж наступних двох місяців.

 

Утім значно болючішими для Росії загрожують стати інші санкції, які підготувала група американських сенаторів від обох партій – Республіканської та Демократичної – і 13 лютого подала на розгляд Конґресу. Ініціатори висловлюють незадоволення тим, що адміністрація Дональда Трампа так і не змогла належним чином покарати Росію за її численні провокації проти Сполучених Штатів і агресію в Україні.

 

«З діями Путіна не можна миритися, а бездіяльність лише погіршує ситуацію. Цей законопроект став відповіддю на свідому бездіяльність президента Дональда Трампа перед обличчям російської агресії, і має на меті посилити тиск на Росію за допомогою масштабних карних заходів», – зазначив один з авторів законопроекту, сенатор-демократ з Нью-Джерсі Боб Менендес.

 

«Наша мета – змінити чинний стан речей і запровадити відчутні санкції і заходи проти путінської Росії. Путін повинен припинити втручання в американський виборчий процес, відмовитися від кібератак на американську інфраструктуру, вивести російські війська з України і зупинити спроби створення хаосу в Сирії», – заявив авторитетний сенатор-республіканець з Південної Кароліни Ліндсі Ґрем.

 

У великому законопроекті, який має назву «Акт про захист американської безпеки від кремлівської агресії» (Defending American Security from Kremlin Aggression Act, DASKA), підготованому сенаторами, серед іншого, є вимога до адміністрації Білого дому дати оцінку, чи не є Росія державою-спонсором тероризму. У проекті закону також є положення про те, що якщо Трамп вирішить вийти з НАТО, за це повинні проголосувати дві третини сенату. Там є вимога підготувати доповідь про стан і активи російського президента Володимира Путіна, є положення про те, що американські компанії зі страхування права власності повинні надавати інформацію про власників фірм, які купують в США дорогу нерухомість. І є ще безліч додаткових санкцій і заходів покарання Росії за намагання вплинути на вибір американців, за дезінформацію і кіберзлочини.

 

Загалом нинішній варіант законопроекту жорсткіший, ніж той, який сенатори безуспішно намагалися провести через Сенат минулого року. Зокрема, документ передбачає санкції проти російських банків, які підтримують зусилля, спрямовані на втручання в іноземні вибори. Штрафні заходи пропонують запровадити проти російських проектів зі зрідженого газу за межами Росії. І це, до речі, чи не ключова відмінність від попереднього законопроекту про «санкції з пекла», який був внесений минулого року. Окрім того, під дію санкцій потрапляють російські кіберструктури, новий російський суверенний борг, а також окремі особи, підозрювані у сприянні «незаконним і шкідливим діям, здійснюваним, прямо або опосередковано, від імені президента Росії Володимира Путіна».

 

Аналітики, опитані інформаційною аґенцією Bloomberg, назвали проекти російських компаній, які можуть опинитися під ударом. У числі названих, зокрема, – проекти «Лукойлу», «Роснефти», «Газпрому», «Новатека» тощо.

 

Наприклад, може постраждати проект Etinde в Камеруні (30% належить «Лукойлу»), партнерство «Роснефти» і ExxonMobil в Мозамбіку. Під загрозу потрапляють LNG-проекти «Газпрому» в Ірані, які й так ускладнені санкціями США проти цієї країни. У зоні ризику може опинитися проект з побудови LNG-терміналу спільно «Новатеком» і Fluxys в німецькому Ростоку. Також санкції загрожують спільному проекту «Новатека», Siemens і Total у В'єтнамі. Тощо, тощо, тощо… Не кажучи вже про те, що в зоні ризику опиняються такі мегапроекти Газпрому, як «Північний потік-2» і «Турецький потік». Утім про них – окрема розмова.

 

Готуватися до найгіршого закликав росіян прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков. «Теоретично завжди треба сподіватися на краще, але готуватися до гіршого. Однак, враховуючи настрої і в Конґресі США, і в Сенаті, на поліпшення відносин або хоча б стійку ремісію “хвороби русофобії” сподіватися не доводиться», – сказав Пєсков, коментуючи майбутні американські «санкції з пекла».

 

Заклик готуватися до найгіршого виявився недаремним. Щойно з’явилась інформація про санкційну ініціативу Сенату США, як наступного ранку торги на Московській біржі відкрилися падінням індексів.  Зокрема, індекс Мосбіржі на відкритті в четвер, 14 лютого, знизився на 1,3%, індекс РТС – на 2,2%. Навіть моторошно уявити, що буде після реального запровадження санкцій – як одних, так і других.

 

 

15.02.2019