ЄУ і США готують нові антиросійські санкції.

Вони пов’язані з агресивними діями Росії проти України в Керченській протоці.

 

 

У зв'язку зі захопленням українських кораблів та арештом моряків в Керченській протоці Європейська Унія і Сполучені Штати готуються скоординовано запровадити санкції проти Москви. Про це повідомив у вівторок, 12 лютого, телеканал Sky News.

 

Очікують, що нові штрафні заходи стануть темою обговорення міністрів закордонних справ країн-членів ЄУ на зустрічі 18 лютого. За інформацією телерадіокомпанії Deutsche Welle з покликом на дипломатичні джерела, санкції можуть бути запроваджені упродовж наступних двох місяців.

 

Британська газета The Financial Times з покликом на представника уряду однієї з неназваних країн ЄУ повідомила, що санкції будуть спрямовані проти фізичних та юридичних осіб, причетних до захоплення трьох українських кораблів в Азовському морі в листопаді 2018 року.

 

Одне з джерел Sky News уточнило, що мова йде, зокрема, про заморожування активів. За словами трьох співрозмовників телеканалу, в ЄУ ініціатором штрафних заходів виступила Велика Британія і ще кілька країн. Зараз це питання обговорюють в робочих групах. Одне з джерел зазначило, що є факти, які підтверджують, що Росія продовжує перешкоджати вільному судноплавству в Керченській протоці, через яку останніми місяцями стало проходити менше кораблів.

 

Нагадаємо, що 25 листопада 2018 року РФ застосувала зброю для затримання двох українських катерів і буксира ВМС України в Керченській протоці. 24 українських моряки, з яких троє отримали поранення, були взяті під варту і згодом заарештовані за рішенням російського суду. Україна за підтримки світової спільноти домагається їхнього звільнення і повернення суден.

13.02.2019