В Іспанії відбудуться дострокові вибори.

Парламент відхилив проект державного бюджету на 2019 рік.

 

 

Нижня палата іспанського парламенту – Конгрес депутатів – у середу, 13 лютого, більшістю голосів відхилила проект бюджету Іспанії на 2019 рік, поданий урядом країни. Про це повідомила іспанська газета El Pais.

 

Тепер прем'єр-міністр Педро Санчес, котрий є лідером Іспанської соціалістичної робочої партії, згідно з політичною практикою, повинен оголосити про дострокову відставку свого кабінету, повноваження якого мали б закінчитися щойно 2020 року. У п’ятницю, 15 лютого, після засідання кабінету міністрів Санчес оголосить дату позачергових парламентських виборів, за результатами яких буде сформовано новий уряд. Скоріш за все, вибори відбудуться в другій половині квітня або в травні.

 

Голосування щодо бюджету було провалене в парламенті з вини депутатів від двох каталонських партій – Каталонської демократичної європейської партії і Лівих республіканців, які раніше підтримували уряд Санчеса. Раніше каталонські партії давали зрозуміти, що підтримають проект бюджету тільки в тому випадку, якщо влада пообіцяє їм діалог з питання про право на самовизначення. Але це заборонено Конституцією Іспанії.

 

Урядуючі соціалісти, які в червні 2018 року прийшли до влади завдяки підтримці баскських і каталонських націоналістів, а також популістів з партії Podemos, не мають в парламенті більшості голосів. У нижній палаті іспанського парламенту засідає 350 депутатів, з яких уряд Санчеса контролює лише 84.

13.02.2019