Виявлено зв'язок між ГРУ і приватною військовою компанією «Ваґнера».

Bellingcat встановив, що співробітники обох структур отримують паспорти в одному відділі УФМС.

 

 

Група журналістів-розслідувачів Bellingcat виявила, що паспорти найманцям ПВК «Ваґнера» ​​видавало те ж саме відділення управління Федеральної міграційної служби (УФМС), де отримували свої паспорти співробітники ГРУ і Міністерства оборони Росії.

 

Ще раніше про це заявляла Служба безпеки України. Розслідувачі з Bellingcat внесли номери паспортів, наданих СБУ, в базу даних внутрішніх авіарейсів. За даними Bellingcat, власники паспортів регулярно літали в Краснодар. А відомо, що неподалік від краснодарського летовища розташований тренувальний табір російських найманців.

 

За даними журналістів-розслідувачів, йдеться про відділення УФМС 770-001. Ним, як стверджується, регулярно користуються співробітники спецслужб. Це відділення забезпечує видачу закордонних та внутрішніх паспортів громадянам Росії за прискореною процедурою.

 

Наприкінці січня Служба безпеки України опублікувала дані понад сотні російських громадян, котрі, за твердженням відомства, є бійцями ПВК «Ваґнера».

 

Доведено, що спонсором «ваґнерівців» є близький до Кремля російський ​​бізнесмена Євген Прігожин, відомий як «кухар Путіна». ПВК брала участь у терористичних діях, зокрема на сході України та в Сирії.

08.02.2019