Між Францією та Італією поглиблюється дипломатична конфронтація.

Париж відкликав свого амбасадора з Рима.

 

                                              Луїджі Ді Майо

 

Французьке Міністерство закордонних справ відкликало амбасадора з Італії після того, як заступник прем'єр-міністра Італії Луїджі Ді Майо (Luigi Di Maio) у вівторок зустрівся поблизу Парижа з представниками протестного руху «жовтих камізельок». 

 

З італійським політиком розмовляв неофіційний представник «жовтих камізельок» Крістоф Шаленсон (Christophe Chalençon). Він відомий тим, що наприкінці грудня минулого року розмістив заяву в Facebook, в якій погрожував громадянською війною і закликав збройні сили встановити у Франції тимчасовий уряд. Також у зустрічі брала участь Інґрід Левавасьор (Ingrid Levavasseur), котра очолює список кандидатів від «жовтих камізельок» на виборах до Європейського парламенту.

 

Після зустрічі Ді Майо написав у Twitter, що «вітер змін перетнув Альпи». Про це повідомило видання Le Monde.

 

Уряд Франції застеріг Ді Майо від спроб втручання у внутрішні справи країни. За словами представників французької влади, відкликання амбасадора – це «безпрецедентний захід, небачений з часів закінчення Другої світової війни».

 

Загалом напруженість у відносинах між Францією й Італією виникла після того, як у червні 2018 року в Італії було сформовано коаліційний уряд популістським «Рухом п'яти зірок» і правопопулістською партією «Ліга».

08.02.2019