Луценко: За часів Януковича Україну фактично розділили на три військові зони.

 

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив про те, що під час правління Януковича проводилася політика розділення країни на окремі військові зони, відтак у 2014 році держава не змогла забезпечити спротиву агресору.

 

Про це Юрій Луценко заявив під час засідання ТСК щодо фактів підриву обороноздатності держави, повідомила аґенція "Укрінформ".

 

"Ми маємо сьогодні декілька крупних блоків, яким належить дати юридичну оцінку. Перше – дії всіх міністрів оборони та керівників Генштабу, які реалізовували політику роззброєння за цінами, що не можна ніяк назвати "достатніми" для потреб модернізації ЗСУ. Друге – ми бачимо спеціальне продовження цієї політики і після 2010 року, під час правління Януковича. Але з того часу наклався ще один фактор – фактично керівництво Міноборони часів президентства Януковича та керівництво Генерального штабу зробили всі необхідні управлінські рішення, щоб унеможливити єдиний центр управління військами", – заявив він.

 

Генпрокурор наголосив, що Україна фактично була розділена на три військові зони.

 

"Одна із зон була в Криму – і була окупована, в тому числі, тому, що війська на території Кримського півострова підпорядковувалися не керівникам ЗСУ, а виключно керівнику ВМС Чорноморського флоту. Друга зона співпадає із тим, що наш супротивник називає "Новоросією", і зачищена від основної кількості військових частин ще в часи 2005–2009 років була легкою здобиччю для незаконних збройних формувань, а потім і для регулярних частин ЗС РФ. І третя частина, з базуванням у місті Рівне, охоплювала собою територію в основному Західної та частини Центральної України", – повідомив Луценко.

 

Очільник ГПУ зазначив, що слідство наразі планує доотримати експертні висновки, а також проводить роботу по отриманню документів, на підставі яких формували так звані "списки надлишкового майна".

 

"Звичайно, йдеться про списки, які формував департамент надлишкового майна Міноборони, але також і інформацію, яку вони отримували від різних підрозділів Генштабу. Тільки в сукупності можна дати оцінку тому, хто був основним генератором цього бездумного знищення військового потенціалу ЗСУ. І після цього дати оцінку в юридичному плані – вона може коливатися від достатньо легкої статті за недбалість, але може вийти і на статтю про державну зраду, що абсолютно не виключається", – повідомив він.

 

Луценко нагадав, що вже два екс-міністри оборони отримали звинувачення саме у державній зраді.

 

Генпрокурор також додав, що у попередні роки потенційно знищували озброєння ЗСУ, а техніку продавали за подекуди у 20 разів нижчою від ринкової вартістю.

 

04.02.2019