Епіфанія інтронізували на престол митрополита Київського і всієї України.

 

Владику Епіфанія урочисто звели на престол предстоятеля Православної Церкви України – митрополита Київського та всієї України. Церемонія інтронізації відбулася у Софійському соборі якраз на сорокові уродини Епіфанія. Від моменту інтронізації владика повноцінно став митрополитом українським.

 

 

Як повідомила аґенція "Укрінформ", Епіфанія звели на престол Київської митрополії представник вселенського патріарха Варфоломія, митрополит Гальський Еммануїл, митрополит Макарій, котрий раніше очолював Українську автокефальну православну Церкву (УАПЦ), а також митрополит Вінницький і Барський Симеон, який долучився до творення ПЦУ з боку тих громад, які були у Церкві Московського патріархату.

 

Наставник Епіфанія, почесний патріарх Філарет, не зміг узяти участь у церемонії інтронізації. Як пояснив архієпископ Євстратій (Зоря), у колишнього очільника УПЦ Київського патріархату погіршився стан здоров'я; лікарі заборонили йому долучатися до церемонії. Філарет передав вірянам послання, котре мали зачитати наприкінці недільної літургії в Софії Київській.

 

 

Урочиста церемонія розпочалася з того, що Епіфаній провів литію на могилі патріарха Володимира (Романюка), похованого на вході до собору Святої Софії. У такий спосіб він висловив повагу тим, хто присвятив своє життя духовному унезалежненню України та боротьбі за автокефалію.

 

Предстоятель Православної Церкви України причастив у Софії духовенство і вірян. Першими причастя прийняли представники духовенства, з вірян – Президент України Петро Порошенко та його дружина.

 

 

Президент Порошенко заявив з нагоди інтронізації митрополита, що "Божим промислом велике державотворче питання становлення єдиної Церкви – вирішене".

 

Голова держави запевнив, що влада не втручатиметься у релігійні стосунки і не матиме церкви-фаворитки.

 

"Ще раз підкреслю – нещодавно зареєстрована Українська Православна Церква відповідно до Конституції України є і буде незалежною від держави. В Україні не буде державної церкви. Цей конституційний принцип був і залишається непорушним", – запевнив Порошенко.

 

 

 

Після інтронізації Митрополита Епіфанія заплановано перше засідання Священного Синоду Православної Церкви України.

 

На Священному Синоді мають остаточно узгодити, затвердити та призначити відповідальні посади та синодальні управління, які діятимуть в подальшому для розвитку єдиної помісної православної церкви.

 

 

03.02.2019