"На голову не налазить": Клімкін став на захист Аласанії.

 

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін вважає неприйнятним звільнення голови правління Національної суспільної компанії України у час виборчої кампанії й наполягає на обґрунтуванні його відставки.

 

Про це Клімкін написав на своїй сторінці Facebook.

 

"Я знаю Зураба як класного журналіста і справжнього патріота. Рулити UA:Суспільне мовлення, напевно, непросто. У нас траплялись дружні дискусії. Зокрема, щодо мов національних меншин у контексті регіонального мовлення. Ви ж знаєте, це одна з моїх улюблених тем: щоб в українському суспільстві всі нормально себе почували, зважаючи на його етнічне та культурне розмаїття. Наші думки могли розходитися, але розмова завжди була дружньою і з великою повагою до позиції співрозмовника", – зазначив Клімкін.

 

"Я не знаю, які у наглядової ради питання до Зураба, але вони мають щонайменше бути озвучені. А також стати предметом суспільного обговорення, як, власне, і має бути при «суспільному» мовленні. 
А взагалі, подібна ситуація за два місяці до виборів – це, вибачте, на голову не налазить", – обурився пан міністр.

 

Нагадаємо, 31 січня наглядова рада Національної суспільної телерадіокомпанії України ухвалила рішення про відсторонення Зураба Аласанії з посади голови правління Суспільного мовлення й достроково розірвала із ним контракт.

 

За припинення угоди проголосувало 9 членів ради, 3 було проти. Голосування було анонімним. Також наглядова рада досі не оприлюднила причин звільнення Аласанії.

 

Зураб Аласанія назвав своє звільнення політичною розправою й заявив про намір подати до суду.

 

"Алергія влади на "Суспільне" дійшла до стадії інтоксикації... Але так очевидно, перед виборами – ну, дещо необережно", – прокоментував Аласанія.

 

Згодом Зураб Аласанія опублікував на своїй сторінці у Facebook частину проекту рішення наглядової ради "Суспільного", з котрого випливає, що голові правління НСТУ закидають: він "не організував мовлення каналу UA:Перший ні як "суспільно-політичного каналу" (згідно з вимогами закону), ні як каналу "інформаційного та суспільно-політичного мовлення з елементами просвітництва" (як зазначено у вказаній перехідній концепції)".

 

Зокрема, Аласанія як керівник центрального телеканалу проявив неувагу до заходів, у котрих брав участь Президент України. "Внаслідок цього, – йдеться у документі, – канал, зокрема, не висвітлив оперативно або не висвітлив взагалі (крім коротких згадок у новинах) такі важливі поді, як хресна хода за єдину помісну Церкву 28.07.2018 р. (за участі щонайменше 65 тисяч громадян), засідання Генасамблеї ООН 26.09.2018 р. з вкрай важливих для України питань (включно з виступом Президента України), роботу ІХ міжнародного економічного форуму "Інновації. Інвестиції. Харківські ініціативи" (за участю голови держави).

 

Автори проекту вважають, що під керівництвом Зураба Аласанії компанія упродовж 2018 року впроваджувала хибно зрозумілий принцип "відсторонення від влади" аж до повної політизації новин, котрі прямо суперечать вимозі до місії НСТУ "надавати суспільству достовірну та збалансовану інформацію про Україну і світ".

 

Наразі наглядова рада не опублікувала рішення про розрив контракту із Зурабом Аласанією. Як заявила голова опікунської ради Тетяна Лебедєва, детальніше про те, що відбувалося на засіданні перед таємним голосуванням, можна буде дізнатися з опублікованих протоколів на сайті "Суспільного мовлення".

 

Медійні громадські організації та журналісти заявили про незгоду зі звільненням Зураба Аласанії й вимагають обґрунтувати рішення.

 

02.02.2019