Медійні організації закликали переглянути рішення щодо Аласанії.

 

П’ять медійних організацій закликали наглядову раду Національної суспільної телерадіокомпанії України переглянути своє рішення про відкликання контракту зі Зурабом Аласанією. Представники громадського сектора констатували, що опікунська рада поставила під загрозу існування незалежного мовника й припустилася кулуарного рішення.

 

Про це йдеться в заяві, що її уклали "Інтерньюз-Україна", Інститут масової інформації, фундація "Суспільність", "Детектор-медіа" та Центр демократії та верховенства права.

 

Панорама із даху будівлі НСТУ

 

"Ми, медійні громадські організації, занепокоєні ситуацією, яка склалася довкола дострокового припинення контракту з головою правління Суспільного мовлення Зурабом Аласанією. Ми очікуємо на публікацію протоколу засідання Наглядової ради для ґрунтовного аналізу підстав такого рішення та перевірки дотримання юридичних процедур", – закликали медійники.

 

Автори заяви вважають тривожним те, що Аласанію відсторонили на тлі виборчої кампанії.

 

"Не менш важливою за процедурні питання є концепція таймінгу. Бо навіть правильні речі, зроблені в неправильний час, можуть призвести до небажаних наслідків. Дестабілізація суспільного мовника у передвиборчий період несе пряму загрозу для демократичних процесів в Україні та грає на руку зовнішньому ворогу", – застерегли медійні організації.

 

На погляд авторів звернення, наглядова рада продемонструвала незнання цих принципів або небажання їх сповідувати. "Якими б не були мотиви таких дій (непрофесіоналізм чи політичні маніпуляції), наглядова рада ПАТ «НСТУ» не впоралася зі своїм головним завданням – забезпечення стабільної та ефективної діяльності Суспільного мовлення як однієї з найважливіших демократичних інституцій в державі", – констатували підписанти заяви.

 

Також низка незалежних журналістів і співробітників різних медіа заявили про створення неформальної спільноти незалежних журналістів під назвою "Ініціатива 34", у відповідь на рішення наглядової ради про звільнення керівника Суспільного Зураба Аласанії. Заяву журналістів поширила у Facebook одна з ініціаторів об'єднання Катерина Горчинська, колишня виконавча директорка "Громадського телебачення".

 

Ініціатива також є реакцією "на низку інших подій та процесів у медіа-середовищі, зокрема, втручання власників медіа в редакційну політику, продаж медіа-активів давньому ворогу свободи слова Віктору Медведчуку, кібербулінг, інформаційну закритість влади, безкарність за перешкоджання журналістській роботі".

 

Підписанти заяви вважають цензурою та небезпечним для країни прецедентом дії наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України, яка 31 січня вирішила достроково припинити контракт з головою правління НСТУ Зурабом Аласанією. Вони вказують на непрозорість таємного голосування та заявляють про порушення процедури й законодавства, а також політичні мотиви звільнення голови правління НСТУ. На їхню думку, жодні помилки керівника НСТУ не виправдовують його звільнення за два місяці до президентських виборів.

 

02.02.2019