Вступ до ЄС: Моґеріні пропонує Україні вдовольнитися "прагматичним співробітництвом".

 

Верховний представник Європейського Союзу з питань закордонних справ Федеріка Моґеріні відмовилася коментувати слова Президента України Петра Порошенка про намір офіційного Києва подати заявку на членство в Євросоюзі 2024 року.

 

Про це вона заявила в розмові з журналістами по завершенні неформальної зустрічі міністрів закордонних справ ЄС у Бухаресті, повідомляє "Радіо Свобода".

 

 

"Я не коментуватиму, що може статися в 2024-му, але впевнена, що наші найближчі цілі, зокрема план "20 досягнень Східного партнерства до 2020 року", – цілком реальні й виконувані. Вони позитивно вплинуть на життя громадян і в державах-партнерах, і в самому Євросоюзі. У цій прагматичній співпраці ми можемо досягнути чудових результатів", – заявила Моґеріні.

 

На переконання голови європейської дипломатії, блок європейських держав та Україна як член "Східного партнерства" за минулі п’ять років й так спромігся досягти речей, які ще не так давно могли видатися нереальними, зокрема, досягнути торгової угоди, угоди про асоціацію та візової лібералізації.

 

"Десять чи навіть п’ять років тому багато речей у нинішніх відносинах ЄС і держав "Східного партнерства", зокрема України, було важко уявити. Особливо для українців, для яких п’ять років тому був дуже драматичний період. Ми досягли такого, що на той час було навіть важко уявити. Були досягнуті три мети: найдосконаліша у своєму роді угода про ЗВТ, угода про асоціацію, яка нам створила рамки для регулярних постійних обмінів на політичному рівні. Нарешті, візова лібералізація, що була завжди пріоритетом для українців, молдован і грузинів", – заявила Моґеріні.

 

Президент України Петро Порошенко 29 січня під час виступу на форумі "Від Крут до Брюсселя. Ми йдемо своїм шляхом" оголосив, що балотуватиметься на другий президентський термін, і заявив, що в 2024 році Україна подасть заявку на вступ до ЄС та наблизиться до підписання плану дій щодо членства у НАТО.

 

02.02.2019