Павло Гриб заявив російському суду про застосування тортур.

 

Український політв'язень Павло Гриб поскаржився суду на застосування до нього заходів фізичного та психологічного впливу російськими "силовиками" під час досудового розслідування з метою вибити з нього зізнавальні покази.

 

Про це повідомив батько політв'язня Ігор Гриб у коментарі аґенції УНІАН.

 

 

"Сьогодні відбулося судове засідання. Третій раз підряд Павло заявив про неможливість участі в судовому засіданні у зв'язку з сильними болями в животі і сильним головним болем", – повідомив Гриб-старший.

 

Батько політв'язня додав, що суд цього не взяв до уваги, але викликав підсудному "швидку". "Знову той же знеболювальний укол. Фельдшер "швидкої допомоги" порадив 15 хвилин полежати. Але суд на це не звернув уваги і продовжив засідання", – поінформував пан Ігор.

 

Сьогодні на суді Павло також зробив заяви щодо застосування до нього "заходів фізичного та психологічного впливу слідчими та оперативними працівниками або слідчими, мабуть, в Краснодарі під час досудового слідства з метою вибиття з нього показів".

 

Зі слів батька, суд ухвалив рішення провести перевірку зазначеної заяви. "Зараз це розслідування буде проводитись. І у зв'язку з цим наступне судове засідання по суті справи відбудеться орієнтовно 18 лютого. Якщо воно буде проведене, це розслідування", – зазначив Ігор Гриб.

 

Сторона захисту надала судові висновок медичного обстеження Павла, проведеного з ініціативи сім'ї. Саме на підставі висновків цього обстеження український професор Василь Притула зробив висновки про стан здоров'я Павла. "Ці матеріали суд додав до справи. І суд не заперечує про участь у наступному засіданні українського професора Василя Притули", – розповів батько.

 

Нагадаємо, про затримання Гриба стало відомо 28 серпня 2017 року, коли про це заявив його батько, в той час – член громадської ради Держприкордонслужби України Ігор Гриб.

 

Зі слів батька, 24 серпня 19-річний юнак поїхав до білоруського Гомеля на зустріч з дівчиною, Тетяною Єршовою, з якою познайомився у соцмережах і спілкувався лише віртуально.

 

Павло Гриб певен, що в червні-серпні від імені Єршової з ним спілкувалися російські силовики.

 

7 вересня стало відомо, що українця утримують у слідчому ізоляторі в Краснодарі.

 

Російські слідчі звинувачують його в підготовці теракту на шкільній лінійці в Сочі.

 

01.02.2019