Європарламент визнав Хуана Ґуайдо тимчасовим президентом Венесуели.

Напередодні Ніколас Мадуро відмовився виконати вимоги Європейської Унії щодо відновлення демократії в країні.

 

 

Європейський парламент визнав лідера опозиції і голову Національної асамблеї Венесуели Хуана Гуайдо тимчасовим главою держави. Про це в четвер, 31 січня, в Twitter повідомив голова Європарламенту Антоніо Таяні (Antonio Tajani).

 

Причиною такого рішення Таяні називає позицію чинного президента Венесуели Ніколаса Мадуро, котрий відхилив заклик Європейської Унії і низки європейських держав провести дострокові вибори в цій латиноамериканській країні.

 

Одночасно європарламентарі закликали уряди країн-членів ЄУ визнати Гуайдо тимчасовим президентом Венесуели.

 

Мадуро у відповідь на висунутий європейськими країнами ультиматум заявив, що європейці припускаються помилки, потураючи президентові Сполучених Штатів Дональдові Трампу. «Вся Європа стежить за словами Трампа, особливо щодо Венесуели», – обурювався він і закликав Німеччину, Велику Британію, Францію, Іспанію, Нідерланди та інші країни відмовитися від своїх вимог.

 

Раніше Нідерланди, Іспанія, Франція, Німеччина і низка інших країн заявили, що визнають самопроголошеного президента Хуана Гуайдо в тому випадку, якщо Мадуро протягом 8 днів не оголосить нових виборів. З аналогічною заявою виступила і Верховна представниця ЄУ з питань зовнішньої політики і безпеки Федеріка Моґеріні.

 

Нагадаємо, що 22 січня в Каракасі й інших містах Венесуели розпочалися акції протесту проти Ніколаса Мадуро. Через добу голова Національної асамблеї Венесуели Хуан Гуайдо оголосив себе тимчасовим виконувачем обов'язків президента. Він заявив, що йде на ризикований крок, рятуючи Каракас від «диктатури» і відновлюючи конституційний порядок.

 

Тимчасовим главою Венесуели Гуайдо визнали США, Організація американських держав, багато країн Латинської Америки, Канада, Австралія, низка держав Європи. 28 січня Сполучені Штати запровадили санкції щодо нафтового сектора Венесуели.

31.01.2019