Розвідка США: Напад Росії на Україну – операційно можливий, але не вірогідний.

 

Національна розвідка США констатує, що Росія вживає кроків, спрямованих на те, щоб впливати на українські березневі президентські вибори і жовтневі парламентські вибори.

 

Про це йдеться у масштабному звіті американської розвідки, присвяченому основним загрозам перед світом у 2019 році, представленому директором розвідки США Деном Коутсом до слухань комітету Сенату США з розвідки 29 січня, що його цитує "Голос Америки".

 

 

У звіті "Росія та її сусіди" йдеться про те, що Москва "у надії прибрати Порошенка і привести до влади менш антиросійський парламент" прагне використати низку проблем, дійсно притаманних Україні. Больовими точками є: нестійка економіка, розгалужена корупція, вразливість у кіберпросторі, а також громадське невдоволення.

 

Розвідка зазначає, що внутрішньополітичне становище в Україні у переддень виборів є хитким.

 

"Велика кількість кандидатів у Президенти, великий рівень недовіри до політичних еліт і відсутність чіткого лідера може надати супротивникам українського Президента Петра Порошенка, а також менш відомим кандидатам та новачкам в політиці, можливість звернутись до українських виборців, велика частина яких не визначились", – йдеться у звіті.

 

Водночас, розвідка вважає, що Росія не використовуватиме для упокорення України війну. "Ми оцінюємо, що масштабний напад з боку України, або російських формувань є операційно можливим, але не вірогідним у 2019 році", – йдеться у звіті Коутса.

 

При цім розвідувальні служби США передбачають посилення напруги в Азовському та Чорному морях. "Кожна зі сторін буде підтверджувати суверенні права та спроможності дій на морі", – тлумачить розвідка.

 

"Росія продовжить військову політичну та економічну дестабілізацію України для того, щоб зашкодити зусиллям Києва з інтеграції до ЄС та посилення зв'язків із НАТО. Перехоплення Росією українських кораблів в Керченській протоці та затримування команд суден в листопаді 2018 року демонструє готовність Росії обмежувати свободу навігації України в регіоні і вчиняти політичний тиск на керівництво країни, особливо напередодні виборів в Україні цього року", – зазначено у звіті.

 

"Кремль намагатиметься утримати і, за можливості, розширити свій вплив у країнах колишнього Радянського Союзу, які він вважає, належать до його сфери впливу", – констатують розвідувальні служби США.

 

30.01.2019