Україна піднялася на 10 позицій в індексі сприйняття корупції Transprency International.

 

Україна поліпшила свої показники в Індексі сприйняття корупції, котрий укладає міжнародна антикорупційна організація Transparency International: оцінка українцями рівня корупції забезпечила державі 32 бали та 120 місце серед 180 країн. Відтак за рік Україна здобула ще 2 бали та піднялася на 10 позицій (результат 2017 року – 30 балів, 130 місце).

 

Про це інформує Transparency International Україна.

 

 

Україна нарешті змогла обійти в індексі Росію (28 балів, 138 місце). Натомість решта держав-сусідів мають вищі оцінки: Польща – 60, Словаччина – 50, Румунія – 47, Угорщина – 46, Білорусь – 44, Молдова – 33 бали.

 

Ріст показників України відбувся, зокрема, завдяки оцінці ситуації з боку бізнесу. Аналіз досліджень, на основі яких розраховували індекс, засвідчив, що позитивний вплив, у тім числі, справило запровадження процедури автоматичного відшкодування податку на додану вартість, розширення сфер роботи систем "ProZorro" і "ProZorro.Продажі" та діяльність інституту бізнес-омбудсмена.

 

Українське відділення Transparency International також відзначило часткове виконання рекомендації щодо створення Антикорупційного суду: Україна ухвалила відповідне законодавство, хоча повноцінний запуск Вищого антикорупційного суду й перенесли на 2019 рік.

 

Водночас, більшість "антикорупційних" рекомендацій таки залишилися проігнорованими владою: можновладці не дослухалася до рекомендації підвищити роль громадськості у процесі перевірки кандидатів на посади суддів; парламент не посилює Національного антикорупційного бюро України (котре просить про право на автономне прослуховування); зміни до законодавства ускладнили проведення експертиз в кримінальних провадженнях (“правки Лозового”); триває тиск на активістів та журналістів; Національна аґенція з питань запобігання корупції дискредитувалася і стагнує; Служба безпеки України та Національна поліція не позбулися функції боротьби з економічними злочинами.

 

"Таким чином, очевидно, що прогрес останніх років був забезпечений головним чином реформами, які були започатковані ще в 2014 році. Проте одним з головних стримувльних факторів антикорупційного поступу досі залишається брак політичної волі", – констатували в "TI-Україна".

 

 

29.01.2019