Папа Римський виступив за сексуальну освіту в школах.

За словами голови Католицької Церкви, справжнім викликом є знайти відповідних вчителів, належні підручники. 

 

 

Чергову заява на тему статевого виховання і сексу Папа Франціск зробив на облавку літака дорогою до Ватикану з Панами, де він перебував з апостольським візитом. Про це повідомило радіо Vatican News.

 

У контексті того, що однією із проблем Центральної Америки є ранні вагітності (лише в Панамі минулого року зафіксовано 10 тисяч таких випадків), журналісти звернули увагу на те, що супротивники Церкви звинувачують її в тому, що вона виступає проти статевого виховання в школах. Понтифік так відповів на цей закид: «Думаю, що в школах слід викладати статеве виховання. Секс – це Божий дар, а не монстр. Він є Божим даром, призначеним для любові, але якщо хтось використовує його для заробляння грошей чи експлуатації іншої особи – це проблема іншого порядку. Статеве виховання слід надавати об’єктивно, без ідеологічних колонізацій. Бо коли в школі надається статеве виховання, пронизане ідеологічними колонізаціями, це нищить особу».

 

За словами голови Католицької Церкви, справжнім викликом є знайти відповідних вчителів, належні підручники. «Я різне бачив, існують речі, які допомагають дозріванню, і такі, що завдають шкоди», – сказав він, додаючи, що ідеально було би, якби таке виховання розпочиналося вдома з батьками.

 

Водночас він відкинув можливість зміни вимоги безшлюбності для священиків Католицької Церкви, як це є у східних Церквах. «Мені спадають на думку слова святого Павла VI: “Віддаю перевагу тому, щоб віддати життя, перше ніж змінити закон щодо целібату”. Зауважте, що це дуже сміливі слова, сказані в 1968-1970 роках, у період набагато важчий, ніж теперішній. Особисто я вважаю, що целібат є даром для Церкви, і не погоджуюся з тим, щоб дозволити факультативний целібат», – відповів Святіший Отець. Водночас він зазначив, що допускає дискусію щодо цього питання в тому випадку, коли йдеться про дуже особливі обставини й душпастирські потреби.

28.01.2019