Івано-Франківщина потрапила в трійку областей з найкращою екологічною ситуацією.

 

Журнал Фокус склав рейтинг областей за екологічною ситуацією. Івано-Франківщина посіла у ньому друге місце як одна з найкращих для життя.

 

«В Івано-Франківській області, як і в усій Західній Україні, найбільше люди скаржаться на агропромислові холдинги. При цьому викиди забруднювальних речовин в атмосферне повітря в порівнянні з 2016 роком збільшилися на 0,8%. Найбільшим забруднювачем повітря залишається Бурштинська ТЕС, на яку припадає 80% викидів», – каже Людмила Циганок, керівник проектів «Ecobuisiness. Екологія підприємства» і «ЕКОтрансформація».

 

Сьогодні в області експлуатують 16 постійних звалищ і полігонів твердих побутових відходів. Найбільші полігони області розташовані поблизу Івано-Франківська, Калуша, Коломиї, Долини, Надвірної. Найбільше відходів скидають на івано-франківському полігоні ТПВ. Незважаючи на це, регіон є одним із найчистіших екологічно у країні.

 

На першому місці рейтингу – Чернівецька область, на третьому – Рівненщина. Сусідня з Івано-Франківською областю Тернопільська опинилася на четвертому місці, а Львівщина посідає дев’яте.

 

Під час складання рейтингу видання використовувало відкриті дані Держстату, Мінекології та МОЗ. У дослідженні взяли участь усі регіони України, окрім окупованого Криму та непідконтрольних районів Донецької та Луганської областей.

 

До 10 балів нараховувалось за стан повітря – що менше викидів, то вищий бал. Ще 10 балів нараховували за рівень створення відходів І–ІV класів небезпеки – що їх менше, то вищий бал. Ще 10 балів регіон міг отримати за рівень викиду промисловістю забруднених вод. Ще по 10 балів нараховували за середню тривалість життя і за кількість виявлених онкозахворювань. І ще 10 балів нараховували за динаміку змін – перспективи того, що в наступні роки екологія погіршиться.

 

Окремо по 5 балів кожен регіон міг отримати від аналізу експертів.

23.01.2019