Макрон закликав взяти паузу в «зеленій» політиці.

Його скритикували ліві й «зелені», проте підтримали консерватори.

 

 

Минулого тижня президент Франції Емманюель Макрон виступив у Єлисейському палаці перед підприємцями з промовою, в якій виступив за так звану «зелену паузу». Тобто він припустив, що Європа вже має достатньо екологічного регулювання і не потребує більшого. Про це повідомила газета The Wall Street Journal.

 

Макрон закликав зробити «регуляторну перерву» в екологічних питаннях в Європі, щоб полегшити промисловості засвоєння стандартів «Європейської зеленої угоди». «Ми випереджаємо американців, китайців чи будь-яку іншу світову державу в регуляторному плані. Ми найкращі в регулюванні, але у фінансуванні – найгірші. Тож тепер нам потрібно виконувати пакет "зелених" правил, а не додавати сотні сторінок до нього», – зазначив він. Французький президент теж виступив за те, щоб зупинити деіндустріалізацію і відродити французьке виробництво.

 

Після своєї промови Макрон наразився на критику лівих і «зелених» політиків. Так депутат Європарламенту Манон Обрі (Manon Aubry), співлідер Групи об’єднаних лівих (GUE), іронічно написала у Twitter : «Це правда, що проблему ґлобального потепління вирішено, настав час зробити перерву». Євродепутатка від Партії зелених і членкиня Комітету з навколишнього середовища Європейського парламенту Марі Туссен (Marie Toussaint), звинуватила французького президента, що той хоче «завдати останнього удару по труні Зеленої угоди».

 

У Брюсселі неоднозначно відреагували на заяви Макрона. Речниця Європейської комісії підкреслила, що серед держав ЄУ існує широкий консенсус щодо спільного напрямку «Зеленої угоди». Єврокомісія репрезентувала її наприкінці 2019 року й окреслила план щодо кліматичної нейтральності ЄУ до 2050 року.

 

Проте як подає The Wall Street Journal, Макрон не самотній у цих своїх намаганнях. Зокрема пропозиції Європейської Унії заборонити певні пестициди і вимагати від національних урядів відновлення лісів, водно-болотних угідь та інших екосистем наштовхуються на опозицію. Найвпливовіша на континенті політична сила – Європейська народна партія – виступила проти цих двох компонентів «Зеленої угоди» на тій підставі, що ці плани зашкодять фермерам.

17.05.2023