Німеччина і Франція підписали нову угоду про поглиблену співпрацю.

Особливу увагу в новому договорі приділяється безпековій сфері.

 

 

Через 56 років після підписання Єлисейського договору – першого договору про дружбу між Німеччиною і Францією – бундесканцлерка ФРН Анґела Меркель і президент Франції Емманюель Макрон у вівторок, 22 січня, в Аахені уклали нову угоду про розширення двосторонньої співпраці. Свої підписи під документом поставили також міністри закордонних справ двох країн – Гайко Маас (Heiko Maas) і Жан-Марк Еро (Jean-Marc Ayrault). Про це повідомила телерадіокомпанія Deutsche Welle.

 

Сторони погодили поглиблення співпраці в 15 сферах, при цьому за реалізацію узгодженої програми планується взятися негайно. У документі наголошується, що для Франції і Німеччини настав час «вивести двосторонні відносини на новий рівень і підготуватися до викликів, які стоять перед двома державами і Європою в XXI столітті». Сторони висловили твердий намір творити такий «міжнародний світопорядок, який базується на дотриманні правил і багатополярності, в центрі якого перебуває ООН».

 

У разі збройної агресії ФРН і Франція зобов'язалися надавати одна одній всіляку можливу допомогу і підтримку, включно з військовою. Для координації дій у сфері безпеки створюється Німецько-французька рада оборони і безпеки, яка регулярно проводитиме зустрічі на найвищому рівні.

 

У рамках Аахенского договору Париж і Берлін зобов'язуються розширювати співпрацю в сфері європейської та внутрішньої політики, в тому числі для боротьби з тероризмом і організованою злочинністю. Пріоритетом спільної дипломатії оголошено боротьбу за прийняття Німеччини в Раду Безпеки ООН як постійного члена. Заплановано також поглибити співпрацю в сферах економіки, освіти, охорони природи, соціального забезпечення тощо.

 

Аахенский договір прийшов на зміну Єлисейському договору, який підписали 1963 року бундесканцлер Німеччини Конрад Аденауер і президент Франції Шарль де Голль. Ця угода стала першим таким документом, підписаним двома країнами, історію відносин яких обтяжували безліч воєн і конфліктів.

22.01.2019