У Львові обговорюють створення військ тероборони із сусідньою Польщею.

 

Сьогодні, 22 січня, у Львові триває міжнародна конференція «Війська Територіальної оборони в Україні та Польщі: стан та перспективи», участь у якій беруть експерти з організації територіальної оборони Польщі, офіцери Генерального штабу ЗС України, фахівці сфери державного управління, передає ЗіК.

 

Представник Польсько-української фундації Даріуш Марциняк зазначив, що створення військ територіальної оборони актуальне для Польщі і для України. За його словами, у Польщі такі війська створили, зокрема, і через російську агресію в Україні.

 

«У 2016 році у Польщі розпочалося створення нового роду військ, яких до цього часу в нас не було. Цей процес триватиме ще наступні декілька років. Це також актуально для України, де триває напрацювання концепції щодо військ територіальної оборони», – зазначив Даріуш Марциняк.

 

Ідея військ територіальної самооборони полягає у тому, що вони спираються на добровольців, яких можна залучати в різних ситуаціях.

 

«На сьогодні у Польщі війська територіальної оборони нараховують 10-12 тис. людей. За концепцією, має бути близько 50 тис. солдатів по всій Польщі», – розповів польський експерт.

 

Начальник відділу, заступник начальника управління територіальної оборони Генерального штабу ЗСУ Володимир Мельник розповів, що в Україні наразі створено резерв, а до виконання завдань територіальної оборони залучаються військові формування, правоохоронні органи України.

 

«Ми готові прийняти всіх, хто за станом здоров’я, морально-діловими якостями придатний до військової служби, для служби в резерві військ територіальної оборони», – зазначив Володимир Мельник.

 

Зараз, за його словами, розроблено законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо керівництва територіальною обороною. Цей законопроект розподіляє органи управління територіальною обороною, закріплює повноваження за ними, повноваження посадових осіб щодо керівництва територіальною обороною.

 

«У зв’язку із подіями в Азовському морі розглядаємо питання формування територіальної оборони морського простору. Сподіваємося, Верховна Рада розгляне і схвалить цей законопроект, який надзвичайно важливий», – зазначив Володимир Мельник.

22.01.2019