Окремим російським легкоатлетам дозволено цьогоріч виступати під нейтральним прапором.

Тим часом Всеросійська федерація легкої атлетики залишається дискваліфікованою.

 

 

Міжнародна асоціація легкоатлетичних федерацій (The International Association of Athletics Federations – IAAF) дозволила 42 російським легкоатлетам взяти участь у міжнародних турнірах 2019 року. «Оскільки членство Всеросійської федерації легкої атлетики (ВФЛА) в IAAF не відновлено, росіянам дозволено виступати під нейтральним прапором», – зазначається в прес-релізі IAAF, опублікованому на сайті організації.

 

Відповідне рішення ухвалила комісія з допінґ-контролю Асоціації, яка дійшла висновку, що 42 російських спортсмени виконали відповідні вимоги і можуть брати участь у змаганнях 2019 року. Завдяки рішенню IAAF у російських легкоатлетів з’явилася можливість взяти участь, зокрема, в Чемпіонаті світу з легкої атлетики, який пройде в столиці Катару Досі з 27 вересня до 5 жовтня. Водночас Всеросійська федерація легкої атлетики, як і раніше, залишається дискваліфікованою.

 

Розгляд заявок від російських спортсменів, котрі бажають виступати під нейтральним прапором, розпочався в грудні 2018 року. Серед тих, кому дозволили брати участь у турнірах цього року, зокрема: дворазова чемпіонка світу, стрибунка у висоту Марія Ласіцкене, екс-чемпіон світу з бігу з бар'єрами Сергій Шубєнков, штовхач ядра Максим Афонін, стрибунка у висоту Марія Кочанова та ін.

 

Нагадаємо, що IAAF видалила ВФЛА зі своїх лав у листопаді 2015 року, відреагувавши тим самим на скандальне розслідування про існування в Росії державної системи підтримки допінґу. 27 липня 2018 року Асоціація пролонґувала санкції проти російських легкоатлетів.

 

Коментуючи це рішення, президент IAAF Себастьян Коу (Sebastian Coe) зазначив: «2015 року рада IAAF призупинила членство ВФЛА. Тоді було ініційовано два процеси. Перший полягав у тому, що ВФЛА була надана можливість повернути своє членство. Для цього необхідно було зробити кілька дій і кроків... Другий полягав у тому, що був створений процес надання дозволу атлетам брати участь у змаганнях під нейтральним прапором, що дозволило відокремлювати "чистих" спортсменів від заплямованої системи».

 

Уже четвертий рік поспіль російські легкоатлети виступають на міжнародних змаганнях в нейтральному статусі і тільки після отримання дозволу від IAAF. Так, у 2018 році 73 російські атлети отримали дозвіл виступати на міжнародних турнірах у нейтральному статусі.

 

22.01.2019