Facebook видалив 148 російських антиукраїнських акаунтів в своїх соцмережах.

 

Facebook повідомив, що компанія, з огляду на надану правоохоронними органами США інформацію, видалила створену в Росії антиукраїнську мережу в соцмережах Facebook та Instagram. Зокрема, видалено 26 сторінок, 77 акаунтів Facebook і 4 групи, а також 41 акаунт Instagram.

 

 

Особи, які стоять за цими обліковими записами, в основному представлялися українцями і керували різними підробленими акаунтами, поширюючи препаровані місцеві українські новини. Компанія виявила технічне перекриття з російською діяльністю під час проміжних виборів в США, включаючи поведінку, яка мала збіги з раніше заблокованими сторінками російського «Агентства интернет-исследований» — пов'язаною з Євґенієм Пригожиним організацією, відомою також як «фабрика тролів». У лютому 2018 року США пред'явили звинувачення 13 імовірним співробітникам агентства, які, на думку слідства, в рамках російської кампанії втручання у вибори писали пости в соцмережах від імені американців, щоб посіяти ворожнечу в суспільстві перед президентськими виборами 2016 року.

 

Ці акаунти мали близько 180 тисяч фоловерів у Facebook та більш як 55 тисяч фоловерів в Instagram і витратили на рекламу близько $25 тисяч.

 

 

Одночасно Facebook повідомив, що компанія видалила ще 289 сторінок і 75 акаунтів, пов'язаних з Росією, якими керували співробітники російського державного інформагентства Sputnik. Ці сторінки маскувалися під незалежні новинні видання і були призначені для громадян країн Центральної та Східної Європи, Прибалтики, Кавказу і Центральної Азії. Адміністратори сторінок координували свої дії і вводили користувачів в оману, публікуючи, зокрема, матеріали на теми «антинатовських настроїв, протестних рухів і корупції». Загалом на ці сторінки — серед них «Сегодня в Молдавии», «Грузия и религия», «СаНАТОрий в Латвии», «Спокойной ночи, Беларусь», «Балтия и Россия: друзья или враги?» — були підписані близько 790 тисяч користувачів. На рекламне просування матеріалів цих сторінок було витрачено 135 тисяч доларів.

 

 

Вся інформація про виявлені мережі передана правоохоронним органам та Конгресу США, а також технологічним компаніям і політикам з країн, на які була спрямована її діяльність.

 

 

17.01.2019