Від нині марихуану легально продають в аптеках Польщі.

У Польщі надійшли в продаж перші 7 кг імпортної марихуани. Рецепт може виписати будь-який лікар, крім ветеринарного, але в аптеках марихуани не зберігатимуть. Після отримання рецепта аптека замовлятиме препарат з гуртівень. Грам медичної марихуани коштує близько 65 злотих (€15), на чорному ринку її ціна 50 злотих, але без гарантії якості продукту.

 

 

Сушеня марихуани, що продається в аптеках, містить близько 19% тетрагідроканабінолу і менше як 1% канабідіолу, тобто є висококонцентрованим препаратом – максимально при вирощуванні коноплі вдалося досягти 26%. Вирощування марихуани у медичних цілях потребує контролю температури повітря, вологості і світла, щоб досягти необхідного для дієвості лікування фіксованого вмісту канабіноїдів.

 

Першим імпортером медичної марихуани в Польщу є компанія Spectrum Cannabis, що належить канадській фінансовій групі Canopy Growth Corp., світовому гіганту в галузі медичних конопель. Це поки що єдина фірма з необхідними дозволами на імпорт.

 

Хоч в Польщі вже порівняно віддавна є законодавчий дозвіл на лікування марихуаною,

пацієнти мусили самі привозити марихуану з-за кордону у рамках так званого цільового імпорту, скомплікованої і дорогої процедури. Тепер для них починається нова ера. Кількість таких потенційних пацієнтів в Польщі оцінюють в триста тисяч, перших сім кілограмів може вистарчити на місячну терапію лиш п'ятистам. В Ізраїлі, де медична марихуана легальна і легко доступна, пацієнти пересічно вживають 15 грамів препарату в місяць, тож в Польщі така терапія коштуватиме коло 230 євро.

 

Це хворі на розсіяний склероз, епілепсію, пацієнти з хронічним невропатичним та онкологічним болем. Про ефективність конопель також згадано в контексті глаукоми, хвороби Паркінсона, Альцгеймера, анорексії, СНІДу та синдрому Туретта. Польське законодавство не містить вичерпного переліку захворювань, при яких дозволено виписувати медичні коноплі. Очікують, що близько 60% піде для пацієнтів з хронічними болями, а решта, зокрема, для осіб з розсіяним склерозом та епілепсією. Очікують і зловживань при виписуванні рецептів.

 

17.01.2019