Супрун виступила за скасування заборони на медичний канабіс.

 

В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун виступила за скасування заборони на використання медичного канабісу в Україні. Зі слів пані Супрун, леґалізація канабіноїдів у лікарських цілях допомогла б мільйонам українцям, котрі потерпають від хвороб із хронічним болем.

 

Про це в.о. міністра написала на своїй сторінці у Facebook, коментуючи появу петиції з вимогою внести зміни до законодавства, щоб канабіс можна було використовувати у медичних та наукових цілях, на офіційній сторінці Верховної Ради.

 

"Доступ пацієнтів до препаратів на основі канабісу – це реалізація їхнього права на медичну допомогу. Важливо підтримати легалізацію застосування медичного канабісу в наукових цілях та медицині", – заявила Супрун.

 

Очільниця міністерства констатувала, що "застосування наркотичних речовин в будь-яких цілях, навіть в медичних, – складна тема", а тому нею легко зманіпулювати, "навіть коли йдеться про життєво необхідну допомогу пацієнтам". 

 

"Медичний канабіс допомагає полегшити страждання пацієнтів та нормалізувати самопочуття при низці тяжких захворювань і станів. Тому використовувати його у медицині, звісно, з певними застереженнями, – нормальна світова практика", – пояснила вона.

 

Уляна Супрун зазначила, що медична марихуана має безліч доведених лікувальних та паліативних ефектів, її дозволили у половині штатів США, Австралії, Канаді, у багатьох європейських країнах. В Ізраїлі, Румунії, Македонії та Пуерто-Рико канабіс заборонений, проте дозволений у випадках невиліковних хвороб.

 

"Щодо України, то в нас повністю заборонено використання медичного канабісу в лікувальних та наукових цілях. Хоча застосування таких препаратів допомогло б майже двом мільйонам громадян, які страждають від хронічного болю та інших розладів", – підкреслила Супрун.


Як пояснила пані міністр, медичний канабіс застосовують при хворобі Альцгеймера, раку, розсіяному склерозі, епілепсії тощо. Відповідні препарати слід приймати обережно, адже вони мають і побічні ефекти — запаморочення, байдужість, порушення пам’яті та звикання, вплив на серцево-судинні та респіраторні хвороби. Відтак у кожному випадку лікар мусить зважити на користь та ризики застосування.


Уляна Супрун висловила сподівання, що кампанія #ЗупинитиБіль "не стане ціллю популістів і демагогів".

 

Ініціатором петиції виступила ГО "Українська асоціація медичного канабісу". 

 

Станом на 11:00 31 січня петиція набрала 5 тисяч голосів.

 

01.02.2019