Намісник Києво-Печерської лаври хизується, що прокляв людей до смерті.

 

Настоятель Києво-Печерської лаври Павло (Лебідь) заявив про те, що на території релігійного комплексу померло четверо працівників нелеґальних майстерень після того, як він пригрозив їм смертю.

 

Про це одіозний митрополит сказав у інтерв'ю YouTube-проектові "Лавра. Шлях до небес", у котрому розповідав про вклад Московського патріархату у відбудову Києво-Печерської лаври та вигнання нелеґального промислу.

 


"Чогось ніхто не дивився, що в храмах були ремонтні майстерні. Сьогодні ті ділки за права, і культуру, і свій народ – ніхто не каже, що були дві ремонтні майстерні, була мийна машина... Підробка антикваріату в 58-му корпусі. Я не знаю, що вони підробляли, але ми знайшли ливарню, заготовок дуже багато знайшли", – переповів настоятель лаври.

 

Павло сказав, що були "дуже такі відкриті дебати" щодо того, як повестися з майстернями.

 

"Я сказав, що помруть, якщо не підуть. І в один день три людини померли. Вони написали скаргу на мене, відкритого листа Блаженнішому митрополиту Володимиру. Ну, я не проти майстерень, якщо вони хороші, толкові, якщо вони реставраційні", – розповів одіозний "батюшка".

 

Павло стверджує, що з цього приводу він таки мав розмову з тодішнім предстоятелем Церкви Володимиром (Сабоданом). "Я прийшов до Блаженнішого, бачу, в Блаженнішого Володимира йдуть іскри з очей. Ну, так нервово, я маю на увазі. І він каже: "Ви що собі дозволяєте?" Я говорю: "Що?" – "От ви прокляли музейників, у них померло три людини". Я повертаюся, кажу: "До вечора помрете всі, воімяотцаісинаісвятагодуха". Ну, правда, ще одна людина померла. І вони швиденько змилися", – розповів настоятель лаври. 

 

Нагадаємо, цього тижня розпорядники Києво-Печерської лаври провели брифінґ на захист від звинувачень у пропажі цінностей зі святині, заручившись присутністю кандидата у Президенти Юрія Бойка (партія "За життя", група Віктора Медведчука).

 

 

"Хто нам може сказати, що ми не бережемо нашу святиню і що ми не патріоти?.. Ми нікуди звідси виїжджати не збираємося, і вивозити святині і Лаврську велику дзвіницю через Дніпро тягнути у Москву не збираємося", – зазначив архімандрит Печерський Полікарп.

 

Хизуючись інвестиціями УПЦ МП у Києво-Печерську лавру, архімандрит узявся принижувати Софійський собор, котрий використовують для релігійних церемоній загальнодержавного рівня і котрий також став першим осідком для Православної Церкви України.

 

"Ви подивіться на цю позолоту [іконостасу]. Позолота, яку приймали, була така? Як у Святій Софії. Не знаю, що там зберігають – ну точно пилюку 19 століття зберігають, що не посоромились так званий Об’єднавчий собор проводити на фоні тієї страшної позолоти, що аж тріщини прямо до самого дерева", – бовкнув Полікарп.

 

Нагадаємо, у листопаді 2018 року Міністерство культури ініціювало інвентаризацію цінностей Києво-Печерської лаври. Зокрема, йшлося про перевірку наявності мощей у ближніх і дальніх печерах.

 

У січні 2019 року міністр культури Євген Нищук повідомив, що під час інвентаризації виявили зникнення кількох цінних ікон.

 

Речниця Мінкульту Юлія Даценко поінформувала, що ревізія не змогла встановити місцеперебування десяти предметів, які становлять культурну цінність. У Товаристві охорони пам’яток уточнили, що під час інвентаризації не дорахувалися 8 ікон, дерев’яної чаші та хреста.

 

Намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло (Лебідь) заявив на брифінгу, що йому невтямки, про які ікони казав міністр культури, але це і не має для нього значення.

 

"Я не можу сказати повністю, до кінця сказати важко. Я не бачив цих ікон, були прості літографії. Є лише одне питання – забрати у нас лавру", – вважає Павло.

 

Намісник ствердив, що ніхто не підмінював мощів. Він розповів історію про митрополита, який любив переставляти їх, і одного разу, коли ліг спати, то йому явився святий і попередив, що якщо "не дасть їм лежати, то йому не дадуть жити". "Ми не настільки святі, щоб забрати мощі і підмінити їх", – сказав Лебідь.

 

На його думку, подібні чутки розпускають греко-католики.

 

17.01.2019