Очільник ОБСЄ відвідав Станицю Луганську й обговорив посилення СММ.

 

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін і чинний очільник ОБСЄ, керівник МЗС Словаччини Мирослав Лайчак сформували пакет пропозицій для посилення ефективності роботи ОБСЄ на Донбасі.

 

Про це міністри оголосили під час спілкування з журналістами в Сіверськодонецьку, повідомила аґенція "Укрінформ".

 

 

"Ми зараз сформували пакет дуже конкретних пропозицій, що словацьке головування [в ОБСЄ] спробує зробити саме зараз і що є ключовими політичними пунктами. Дуже важливо, і в цьому ми згодні, посилити СММ людським потенціалом, посилити технічно – потрібні і нові камери, і нові дрони, які Росія постійно збиває... Дуже важливо, щоб урешті-решт СММ мала реальний доступ до всієї території окупованого Донбасу і до тієї ділянки кордону, яку ми поки що не контролюємо", – сказав Клімкін.

 

Він додав, що розмовляв з чинним главою ОБСЄ і про те, що, позаяк мандат СММ поширюється на всю територію України, місія має моніторити ситуацію і в окупованому Криму. Зі слів Клімкіна, ця ідея буде темою розмови Лайчака з керівництвом Росії під час його візиту до Москви наступного місяця.

 

"Можу сказати, – не деталізуючи, оскільки це поки що інформація, яка опрацьовується, – що СММ отримає нове обладнання, нові камери, які будуть набагато краще фіксувати обстріли, ОБСЄ буде більш ефективно використовувати дрони, і є логіка, яким чином буде здійснюватися ефективне патрулювання, але тут потрібно вирішити питання доступу. Без доступу і без політичного тиску [на Росію] це не буде працювати", – заявив Клімкін.

 

Клімкін із Лайчаком також відвідали Станицю Луганську. 

 

“На КПВВ «Станиця Луганська» – сніжно і сонячно. Розпочався насичений день. Спільно з головуючим в ОБСЄ Мирославом Лайчаком робитимемо все задля ефективної роботи СММ ОБСЄ і її вільного пересування, включно з Кримом і кордоном з РФ на Донбасі”, – написав уранці Павло Клімкін на своїй сторінці у twitter'і.

 

"Ніщо не дозволить краще зрозуміти, що відбувається насправді, ніж поїхати та на власні очі побачити реальний стан справ на Донбасі. Важливий сигнал підтримки з боку словацького головування", – додав пан міністр.

 

Мирослав Лайчак виніс сильні враження від поїздки на лінію фронту. "Станиця Луганська – те місце, де ти усвідомлюєш: все, що ми, політики та дипломати, робимо – або не можемо зробити – має неминучий вплив на життя невинних людей. Їм доводиться щоденно стикатися з труднощами, аби отримати найнеобхідніше", – написав голова МЗС Словаччини у twitter'і.

 

 

Під час дводенного візиту до України Мирослав Лайчак також відбув зустрічі з прем'єр-міністро Володимиром Гройсманом та міністром оборони Степаном Полтораком. Основною темою розмов були наслідки російської аґресії на морі.

 

У Харкові Лайчак узяв участь у церемонії відкриття почесного консульства Словаччини.

 

16.01.2019