Порошенко помилував іранця задля обміну на українського моряка.

 

Президент України Петро Порошенко помилував громадянина Ірану Алі Джадуея, засудженого за шпигунство, аби обміняти його на українського моряка Андрія Новічкова, обвинуваченого в Ірані у вбивстві. Новічков повернувся до України 10 січня.

 

Як повідомив адвокат Джадуея Григорій Мар’яновський у коментарі "Громадському", Президент Ірану також помилував українця, відтак країни здійснили обмін.

 

 

Захисник зазначив, що для українського суду Джадуей залишився винним у шпигунстві, проте в помилуванні йдеться, що з нього зняті основне та додаткові обвинувачення.

 

Мар’яновський також розповів, що переговори про обмін розпочалися приблизно навесні 2018 року.

 

"Алі затримали в серпні 2016-го, моряка пізніше. Але казати, що його затримали саме для того, аби обміняти на Алі – я не можу ні підтвердити, ні спростувати", – сказав він.

 

Адвокат додав, що іранець хоче повернутися в Україну, бо в нього тут сім’я. "В нього є дружина, шлюб офіційно зареєстрований. В нього дочка, у грудні їй виповнилося 2 роки", – зазначив Мар’яновський.

 

У червні 2018 року іранця Алі Джадуея засудили до 11 років тюрми за шпигунство проти України.

 

Історія одеського моряка Андрія Новічкова почалася в листопаді 2016 року, коли він виїхзав із України і підписав контракт на роботу старшим помічником капітана іранського судна Arezoo.

 

На судно Новічков сів неподалік Шанхаю. На 18-й день плавання в Південно-Китайському морі у Новічкова був конфлікт з одним з матросів. Зі слів українця, той йому грубив, намагався вдарити, а після того – вистрибнув за борт. Судно зупинили для пошуків, однак матроса так і не виявили.

 

Після інциденту екіпаж судна розпустили. Однак у лютому 2017 року Новічкова силою вивели на берег в Ірані та доставили до поліції, вимагаючи зізнань про вбивство матроса. Відтоді Новічков вже був за ґратами.

 

Восени 2017-го моряк оголосив голодування, а на 11-й день його звільнили з-під варти під особисте зобов'язання консула, заборонивши залишати Іран до кінця розслідування.

 

За тривалий час розслідування справу перекваліфікували із вбивства з необережності в навмисне вбивство. Українцю загрожувала страта через повішання.

 

16.01.2019