Гаазький трибунал виправдав колишнього президента Кот д'Івуару.

Йому інкримінували злочини проти людяності, вчинені дев’ять років тому.

 

 

Міжнародний кримінальний суд в Гаазі визнав невинуватим в злочинах проти людяності екс-президента Кот д'Івуару Лорана Ґбаґбо. Звинувачення проти колишнього глави держави були висунуті в зв'язку з хвилею насильства, яке охопило Кот д'Івуар після виборів 2010 року. Унаслідок заворушень тоді загинуло понад три тисячі людей. Ще півмільйона осіб були змушені залишити свої домівки.

 

Ґбаґбо затримали в 2011 році в президентському бункері за допомогою французьких військ і миротворців ООН, котрі підтримували новообраного президента Алассана Уаттара.  Ґбаґбо ж вперто відмовлявся визнавати перемогу Уаттара на виборах.

 

Суд ухвалив виправдальний вирок щодо Ґбаґбо, оскільки сторона обвинувачення не змогла навести достатніх доказів провини підсудного. Зокрема, суддя Куно Тарфуссер заявив, що обвинувачення не змогла переконливо довести, що виступи екс-президента слід вважати наказами або закликами до насильства. Тож суддя постановив, що Ґбаґбо мають негайно звільнити.

 

Прихильники колишнього президента Кот д'Івуару в залі суду зустріли вирок бурхливими оплесками. Про це повідомив телеканал CNN.

15.01.2019