Українські міста — одні з найвідсталіших за індексом якості життя в Європі.

 

Українські міста опинилися на дні ґлобального рейтинґу за індексом якості життя, що його провадить інтернет-проект Numbeo, серед міст Європи.

 

 

Згідно з методологією, котру використовує онлайн-сервіс, найпридатнішим містом для життя в Україні є Львів – 115,04 бала і 66-те місце в рейтинґу (серед 78 досліджуваних міст країн Європи). Львову єдиному серед українських міст вдалося розташуватися в табличці на пристойній позиції (навіть вище, ніж Рим), натомість решта міст опинилися на самому дні рейтинґу, поряд із мегаполісами з Росії.

 

Так, Київ стоїть на 73-й позиції (104,51 бала), Одеса – на 74-й (102,76 бала), Харків – на 75-й (101,99 бала), Дніпро – на передостанній, 77-й позиції (94,31).

 

На ґлобальному рівні Львів – на 175-му місці у світі (серед 227 досліджуваних міст), Київ – на 192-му, Одеса – на 195-му, Харків – на 196-му, Дніпро – на 202-му.

 

Рейтинг індексу якості життя формується проектом Numbeo на підставі 8 показників: індекс купівельної спроможності населення, доступність купівлі нерухомості, фактор безпеки, охорона здоров’я, вартість життя, транспортна інфраструктура, рівень забруднення, комфорт кліматичних умов. Частина оцінок береться на базі інформації з офіційних джерел, іще частину своїми оцінками наповнюють користувачі проекту. Numbeo вважають найповнішою безкоштовною базою подібної інформації.

 

Загалом, найкращим містом за індексом якості життя є столиця Австралії Канберра (224,49 бала). Друга сходинка – у нідерландського Ейндговена (215,66), третя – у центру штату Північна Кароліна Ролі (215,15).

 

До першої десятки також увійшли: Аделаїда (Австралія), Медісон (США), Цюріх (Швейцарія), Брісбен (Австралія), Веллінгтон (Нова Зеландія), Оттава (Канада), Колумбус (США).

 

Європейський топ-10: Ейндговен (Нідерланди), Цюрих (Швейцарія), Копенгаген (Данія), Відень (Австрія), Люксембург (Люксембург), Рейк'явік (Ісландія), Едінбурґ (Шотландія), Мюнхен (Німеччина), Женева (Швейцарія), Корк (Ірландія).

 

Топ-10 серед міст із сусідських з нами держав: Гданськ (Польща), Клуж-Напока (Румунія), Познань (Польща), Нижній Новгород (Росія), Братислава (Словаччина), Тімішоара (Румунія), Варшава (Польща), Мінськ (Білорусь), Вроцлав (Польща), Ясси (Румунія).

 

14.01.2019