Україна має отримати "посла ООН" у 2019 році.

 

У 2019 році в Україні має розпочати роботу резидент-координатор Організації Об'єднаних Націй – так званий "посол ООН".

 

Про це пише голова постійного представництва України при ООН Володимир Єльченко у своїй статті для видання "Дзеркало тижня".

 

Він зауважив, що з 2019 року в системі ООН впроваджують так званий "інститут послів". Тепер резиденти-координатори безпосередньо підпорядковуватимуться Генеральному секретарю ООН і вважатимуться найвищими представниками системи ООН у офісах країн.

 

Мандат амбасадорів передбачатиме не лише реалізацію програм розвитку, як це було донедавна, а й поліпшення загальної координації між агенціями системи ООН та, можливо, найголовніше – підтримку урядів для запобігання кризам (гуманітарним, безпековим, політичним, техногенним). 

 

"Відтепер такий "посол ООН" діятиме і в Україні. Але для його, а точніше – її повноцінного функціонування доведеться переглянути підписану ще в далекому 1992 р. угоду між Україною та ООН, яка вже не відповідає сучасним реаліям", – наголосив дипломат.

 

На його думку, ширші повноваження резидентів-координаторів мають допомогти Генеральному секретареві тримати руку на пульсі на місцях з метою оперативнішого реагування. Відповідно, вимоги і відповідальність ООН теж посилюватимуться.

 

14.01.2019