Cтавропігію в Києві очолив архімандрит Михайло, у минулому – священик УПЦ МП з Луцька.

 

Вселенський патріархат визначив очільником Київської ставропігії, відновленої Константинополем у жовтні 2018 року, архімандрита Михайла (Аніщенка).

 

Таке рішення ухвалив синод Вселенського патріархату, що відбувся 9-11 січня, йдеться у повідомленні на офіційній сторінці Константинопольської Церкви.

 

 

42-річний Михайло Аніщенко – настоятель православного храму апостола Павла та Аліпія Стовпника в турецькій Анталії, що належить до Пісидійської митрополії Вселенського патріархату. Уродженець Луцька. 

 

Священик Віктор Мартиненко розповів у коментарі волинському виданню "Перший", що Михайло служив у Луцьку в Храмі Всіх Святих землі Волинської (храм буде кафедральним собором Волинської єпархії; належить громаді УПЦ МП; будується з 1998 року).

 

"Це наш земляк з Луцька. Недавно тільки сповістили, що його призначили очільником ставропігії Вселенської патріархії у Києві. Ставропігія – це свого кшталту посольство, представництво Вселенського патріархату, і він призначений настоятелем цієї структури", – розповів Мартиненко.

 

Михайло Аніщенко – випускник Вищих богословських курсів при єпархіальному управлінні Львівської єпархії УПЦ МП (випуск 2004 року; в церемонії випуску брав участь російський консул у Львові Олександр Чуплигін). Аніщенко відзначився як добрий слухач богослов'я: на 5-ту річницю курсів, у 2002 році, він мав честь виголосити вітальне слово від імені студентів-священнослужителів.

 

Викладав грецьку мову у Волинській духовній семінарії в Луцьку, був секретарем семінарії. У статусі протоієрея писав низку звітів про події Волинської єпархії для медіа-ресурсів УПЦ МП.

 

У 2007 році відбув на навчання до Греції.

 

З архівного повідомлення на сторінці Вселенського патріархату випливає, що Михайло Аніщенко отримав відрядження до Анталії для здійснення служінь у квітні 2009 року (не уточнено, чи це була тимчасова місія, чи постійна).

 

У 2010-2011 роках отець Михайло постає в звітах Константинополя як посол Ієрапетрської та Сітійської митрополії (Крит).

 

У серпні 2014 року входив до константинопольської делеґації, що брала участь в інтронізації митрополита УПЦ МП Онуфрія.

 

Священик опікувався зведенням храму ікони Божої Матері Пісидійської в Аланії. Як писали сайти російської громади, це перший православний храм, збудований у Туреччині за минулі 90 років. Організаційними роботами займалася Асоціація православної Церкви, президентом котрої був Михайло Аніщенко. Освячення храму в Аланії відбулося у листопаді 2015 року; в урочистостях брав участь Вселенський патріарх Варфоломій.

 

Михайло також провадив "Школу православ'я" в Анталії. Школа діяла при тамтешньому "Російському товаристві".

 

У листопаді 2013 року у статусі ієромонаха Михайло Аніщенко брав участь у виборах глави російських православних церков у Західній Європі – отримав 9 голосів серед 191 присутнього. Тоді керівником Західноєвропейського екзархату російських парафій (підпорядкований не Москві, а Константинополю) обрали архімандрита Іова (Гечу).

 

 

Нагадємо, Священний синод Вселенського патріархату відновив Київську ставропігію в жовтні 2018 року у рамках підготовчих заходів до надання Томосу про автокефалію Православній Церкві України. 

 

Верховна Рада з ініціативи Президента України передала в постійне користування Вселенському патріархату Андріївську церкву. Цей крок назвали "символічним жестом єднання із Матір'ю-церквою".

 

Андріївська церква виконує роль резиденції Вселенського патріарха Варфоломія і представництва Константинопольської церкви в Києві. Архімандрит Михайло Аніщенко, відтак, стане настоятелем храму.

 

Перед цим Андріївська церква перебувала в користуванні Української автокефальної православної Церкви, котра саморозпустилася в день проведення Об'єднавчого собору.

 

14.01.2019