Росія вимагає від "Нафтогазу" відмовитись від грошових вимог для відновлення переговорів.

 

НАК "Нафтогаз України" повідомив, що Росія висуває умовою продовження контрактів на транзит газу через Україну відмову української сторони від переможних пунктів із рішення Стокгольмського арбітражу.

 

Про це повідомив у Facebook директор із розвитку бізнесу НАК Юрій Вітренко.

 

"Позиція "Газпрому" є чіткою. Спочатку "відновлення балансу" у стосунках між "Нафтогазом" та "Газпромом", потім реальні переговори по транзиту... Що таке "відновлення балансу інтересів"? Теж все чітко. "Газпром" офіційно заявляє, що рішення арбітражу порушили цей "баланс у стосунках". Тобто українській стороні потрібно відмовитися від перемоги в арбітражі", – прокоментував представник "Нафтогазу".

 

"Що це буде означати для України? Без перемоги в арбітражі за контрактом на поставку газу та контрактом за транзит на сьогодні ми би мали сплатити "Газпрому" більше 73 млрд дол. за зобов’язаннями "бери або плати" за 2012–2018 роки і біля 4 млрд дол за газ, поставлений у 2014–2015 роках. Ми мали б купувати газ у "Газпрому" за ціною вищою, ніж ми купуємо газ з Європи. При цьому в 2019 році з урахуванням "бери або плати" ми мали би сплатити за газ на 11 млрд дол більше (або в 5,5 разів більше) за отриману транзитну виручку. І ми не могли б вимагати доплати 2,7 млрд дол. за транзит", – додав Юрій Вітренко.

 

Представник "Нафтогазу" сказав, що вважає вимоги "Газпрому" абсурдними, але українська компанія мусть зважати на те, що такою є вимога росіян.

 

"Фактом також є те, що Росія хоче, щоб плата Україні за транзит була лише відносно невеличкою знижкою від плати за російський газ, який має купувати Україна. Тобто Україна має платити Росії за газ у шість разів більше, ніж Україна отримує за транзит. Гроші мають йти з України в Росію, а не навпаки. Це і є прийнятним "балансом у стосунках" для Росії, який вони хочуть відновити", – зазначив Юрій Вітренко.

 

Менеджер НАК додав, що на становище впливає і фактор Nord Stream 2. "Лобісти цього проекту та окремі європейські політики використовують ці тристоронні "переговори" як аргумент на користь "Північного потоку 2". Мовляв, дивіться, Німеччина та Єврокомісія зроблять так, щоби зберегти транзит через Україну, тому не заважайте російським та європейським компаніям будувати "Північній потік 2", – пояснив Вітренко.

 

Зі слів представника компанії, українська сторона вважає, що питання "балансу у стосунках" вже розглянуте у визначений контрактом спосіб – в міжнародному арбітражі.

 

"Наша команда у Нафтогазі не абстрагується від складних питань (ідеться про переговори, – Z). Зокрема від питання про те, як домовлятися про щось з "Газпромом", коли він фактично не визнає єдиний передбачений такими домовленостями механізм вирішення спорів. Ми ж можемо просто погодитися, що "Газпром" на свій розсуд буде виконувати укладені контракти. Кому тоді потрібні такі контракти?" – додав Вітренко.

 

Менеджер НАК повідомив, що тристоронні консультації (Європейський Союз, Україна, Росія) на рівні експертів заплановані на 15 січня, а на політичному рівні – на 21 січня.

 

11.01.2019