Порошенко з Філаретом привезли Томос на Рівненщину.

 

У Рівному під час подячного молебню в Покровському соборі продемонстрували щойно привезений із Константинополя Томос про автокефалію Православної Церкви України, вже підписаний всіма членами синоду Вселенської патріархії.

 

Про це повідомляє видання "Україна молода".

 

Стоп-кадр із відео

 

"З цією вірою ми переможемо і побудуємо незалежну державу, і створимо єдину помісну православну Церкву", – сказав Президент Петро Порошенко, наголосивши, що отримати Томос було б неможливо без всесвятості Філарета.

 

Президент зазначив, що попереду тривалий процес переходу парафій до ПЦУ, але держава не чинитиме тиск у цьому процесі. "Якщо священик визнає, що канонічна земля Російської Православної Церкви, і парафіяни погоджуються – це їх вибір. Якщо молилися за незалежність і волю України – це також їх вибір", – сказав Президент.

 

Голова держави відзначив, що особливо приємно бути присутнім на подячному молебні у Рівному, на духовній батьківщині предстоятеля ПЦУ Епіфанія.

 

Виступ Петра Порошенка відбувся після промови патріарха Філарета.

 

"Сьогодні у нас особлива подяка Богу за те, що Він привів нашу Церкву до визнання автокефальною помісною Церквою... Ми дякуємо Вселенському патріарху Варфоломію за те, що він пішов на такий важливий крок і пішов проти всіх супротивників, які пішли проти нього, і проти нашої Церкви, і незалежної держави. Ми дякуємо Петру Порошенку, тому що попередні президенти теж багато робили, щоб отримати Томос про автокефалію, але не досягли цього. Петро Олексійович своєю мудрістю і наполегливістю досяг свої мети, і ми дякуємо йому за такий подвиг", – заявив патріарх Філарет.

 

Він вручив Петрові Порошенку орден Андрія Первозванного, яким 15 грудня, після Об’єднавчого собору, нагородили Президента.

 

"Без української Церкви не може бути української держави, а без української держави не може бути автокефальної Церкви", – додав Філарет, однак відзначив, що це стосується лише духовної складової, бо держава на втручається у церковні справи, а лише сприяє єднанню православ’я.

 

Кілька днів тому Президент України Петро Порошенко присвоїв Філаретові звання "Героя України".

 

10.01.2019