Нафта почала дорожчати з Нового року.

Експерти пов’язують це, зокрема, з перемир’ям у торговельній війні між Китаєм і США.

 

Ціни нафти з початку року зросли на більш ніж 11 відсотків. За даними біржі ICE, в середу, дев’ятого січня, вартість березневих ф'ючерсів на нафту марки Brent піднімалася вище за 60 доларів за барель ($60,45). Для порівняння, в останній день 2018 року за барель Brent давали лише 53,8 долара. У порівнянні ж із торгами восьмого січня нафта цієї марки подорожчала на $1,73 за барель, або на три відсотки.

 

Тим часом ф’ючерси на нафту марки WTI досягли ціни 51,47 долара за барель. Таким чином нафта цієї марки подорожчала в порівнянні з попереднім днем торгів на 3,4 відсотка, або на $1,69 за барель.

 

Зрештою, нафта почала дорожчати ще 28 грудня, і з тих пір ціна на неї зростає. Про це повідомив телеканал CNBC. До того моменту нафта дешевшала протягом кількох місяців. Причиною падіння ціни стало побоювання інвесторів, що попит на нафту буде низьким на тлі вповільнення світової економіки і торгових воєн між Сполученими Штатами і Китаєм.

 

Основною причиною стрімкого цьогорічного зростання ціни стали очікування учасників ринку, що попит і пропозиція на нафтовому ринку стабілізуються внаслідок згоди, досягнутої групою країн ОПЕК, плюс ОПЕК і нафтовидобувні країни, які не входять у картель, домовилися про скорочення видобутку нафти на початку грудня.

 

Окрім того, нафтоброкерів надихнули повідомлення зі Саудівської Аравії. Країна заявила про намір підвищити ціну нафти Brent до 80 доларів за барель через скорочення обсягу експорту нафти до 7,1 млн барелів на добу. Для порівняння – в грудні 2018 року експорт становив 7,3 млн барелів на добу.

 

Ще одна причина зростання цін на нафту – це успішні перемовини між лідерами США і Китаю щодо торговельних суперечок. Аналітики інформаційної аґенції Bloomberg припускають, що на тлі цих переговорів відновлюється попит на ризикові активи, в тому числі й на нафту.

 

Окрім того, ціни на нафту підганяє традиційно високий попит на енергоресурси в зимовий період.

 

Водночас аналітики Bloomberg зазначають, що попри зростання останніх днів, ціни на нафту поки що не надолужили торішнього падіння. Експерти вважають, що ціни на нафту навряд чи піднімуться найближчим часом вище за 60–62 доларів за барель.  

09.01.2019