Світовий банк погіршив прогноз щодо зростання глобальної господарки.

У свіжій доповіді банку згадано й Україну, де спостерігається гальмування реформ.

 

 

У порівнянні з червневою доповіддю 2018-го, Світовий банк знизив прогноз щодо зростання темпів світової економіки в 2019 році – з трьох відсотків до 2,9%. Це випливає з оприлюдненої у вівторок, восьмого січня, доповіді «Перспективи світової економіки» (Global Economic Prospects), яку написали експерти Світового банку, головний осідок якого розташований у Вашінґтоні.

 

«Пожвавлення економіки країн, які в значній мірі залежать від експорту сировинних товарів, цілком ймовірно, буде набагато повільнішим, ніж очікувалося», – вказали експерти СБ. Вони також звернули увагу на скорочення обсягів міжнародної торгівлі, падіння інвестицій і підвищену напруженість у міжнародних економічних стосунках. За підрахунками експертів, у 2020–2021 роках світові показники економічного зростання опустяться ще нижче – до 2,8 відсотка.

 

«Уповільнення або скасування структурних реформ в Азербайджані, Вірменії, Білорусі, Туреччині та Україні спричинить зростання політичної невизначеності, а посилення напруженості навколо Сирії чи України здатне призвести до запровадження нових санкцій і підриву довіри до реґіону», – йдеться в доповіді. Що ж до України, то експерти банку прогнозують на поточний рік економічне зростання на рівні 2,9 відсотка.

 

Водночас у новому прогнозі також знижено ціни на нафту. Очікується, що в 2019 і 2020 роках барель нафти коштуватиме згрубша 67 доларів, що на 2 долари нижче, ніж прогнозувалося в червні.

 

Світовий банк публікує доповідь «Перспективи світової економіки» двічі на рік – у січні й у червні. При цьому фахівці аналізують ключові аспекти глобальної макроекономічної кон'юнктури та їхній вплив на держави – члени СБ.

09.01.2019