Президент Світового банку чекає від Зеленського ринку землі.

 

Президент України Володимир Зеленський під час зустрічі з президентом групи Світового банку Девідом Малпассом підтвердив намір здійснити земельну реформу, відкривши ринок землі.

 

Про це Малпасс написав у своїй колонці для The Financial Times. Перед Днем Незалежності України делеґація Світового банку мала зустріч із головою держави в Києві.

 

 

"Під час нашої зустрічі Президент Зеленський підтвердив проведення низки засадничих заходів для забезпечення зростання [...]: провести земельну реформу, розділити права власності на транзитні активи від "Нафтогазу", демонополізувати економіку й державні підприємства, поважати незалежність Національного банку", – перелічив Малпасс.

 

Президент Світового банку закликав Україну "скористатися усіма можливостями, які має галузь сільського господарства". "Ця країна має найбільшу частку землеробських угідь в Європі, але при тім продуктивність на гектар є вкрай мізерною у порівнянні з урожайністю Франції та Німеччині", – здивувався Малпасс.

 

Автор згадав про те, що один із олігархів (а йдеться про Дмитра Фірташа) виробляє понад 80% видів вітчизняних мінеральних добрив.

 

Він додав, що мораторій на продаж сільськогосподарських земель унеможливлює утвердження права власності, а також не дозволяє використовувати землю як заставу для отримання доступу до кредиту.

 

"Скасування мораторію та створення ефективного ринку сільськогосподарських земель сприятиме розвитку, зокрема, збільшить інвестиції в механізацію та зрошення, сприятиме переходу до продукції з більшою доданою вартістю та покращить доступ малих ферм до фінансування", – аґітує Девід Малпасс.

 

27.08.2019