З’явилася нова інформація про співпрацю Пола Манафорта з російською розвідкою.

Дані стали публічними через помилку адвокатів екс-керівника виборчого штабу Дональда Трампа.

 

 

Пол Манафорт поділився конфіденційними даними виборчого штабу Дональда Трампа зі своїм діловим партнером, котрий має зв'язки з російською розвідкою. Мова йде про Костянтина Кілімніка. Манафорт багато років працював з ним у Києві, надаючи консалтингові послуги Партії регіонів та колишньому українському президентові Вікторові Януковичу.

 

А вже працюючи у штабі Трампа, Манафорт передавав Кілімнікові, зокрема, закриті результати опитувань громадської думки, які проводив виборчий штаб республіканського кандидата в президенти 2016 року. Про це повідомила інформаційна аґенція Reuters.

 

Ця інформація стала публічною випадково – через невмілі дії адвокатів Манафорта. Захист екс-голови штабу Трампа у вівторок, восьмого січня, надіслав до суду округу Колумбія свою позицію щодо звинувачень у тому, що їхній підзахисний порушив умови угоди зі слідством, збрехавши на допитах. За словами захисників, «всі помилкові заяви Манафорта носили ненавмисний характер».

 

Про те, що Манафорт брехав слідству і таким чином позбувся права на пом'якшення покарання, повідомив у листопаді офіс спецпрокурора Роберта Мюллера, який розслідує втручання Росії в президентські вибори 2016 року і можливу змову Трампа з Кремлем. У грудні Мюллер опублікував документи, які частково розкривають, що саме Манафорт намагався приховати від слідства. Зокрема, там згадувався Кілімнік. За версією офісу спецпрокурора, Манафорт не сказав про одну зі зустрічей з ним.

 

Ця конфіденційна інформація були передана прокуратурою захисникам Манафорта і містилася в документі, який адвокати надали суду. Через технічну помилку адвокатів закриті відомості не були вилучені. Захист, очевидно, зле відформатував судовий документ, і засекречені шматки виявилися доступними, бо заретушований текст можна скопіювати і прочитати в іншій програмі. 

 

Зокрема, офіс спецпрокурора Мюллера звинувачує колишнього главу штабу Трампа в тому, що той передавав Кілімнікові вже згадані соціологічні дані під час президентської кампанії 2016 року. Манафорт, за версією спецпрокурора, приховав цей факт. Захист політтехнолога при цьому стверджує, що той про це просто забув.

 

Ще один епізод, який адвокати випадково розсекретили, – інформація про те, що Манафорт обговорював із Кілімніком план з мирного врегулювання українського конфлікту і зустрічався з ним у Мадриді. 

 

Нагадаємо, що Пол Манафорт очолював виборчий штаб Трампа з кінця весни до кінця літа 2016 року. Роберт Мюллер має намір притягти його до відповідальності за подання неправдивих свідчень слідству і за приховування доходів, отриманих від лобістської діяльності.

09.01.2019