Демократична партія перебрала контроль над Палатою представників Конґресу США.

Демократи заявляють, що в першу чергу займуться припиненням шатдавну уряду.

 

                                    Ненсі Пелосі

 

Контроль над Палатою представників у четвер, 3 січня, переходить до демократів за результатами проміжних виборів до Конґресу Сполучених Штатів, які відбулися 6 листопада 2018 року. На цьому етапі їхнє першочергове завдання – домогтися припинення так званого шатдавну уряду – часткового припинення роботи урядових установ. Про це повідомила інформаційна аґенція Reuters.

 

У перший день роботи 116-ї сесії Палати представників передовсім відбудуться голосування з процедурних питань: ухвалення реґламенту палати і обрання нового спікера. Ним, найімовірніше, стане демократка зі Сан-Франціско Ненсі Пелосі (Nancy Pelosi).

 

Зразу після цього, вже в четвер, нова більшість перейде до обговорення законопроектів про фінансування тих секторів уряду, роботу яких було заблоковано. Це сталося через суперечки в Конґресі про виділення коштів на будівництво муру на кордоні з Мексикою, якого вимагає американський президент Дональд Трамп.

 

«Насамперед ми займемося припиненням бездумного трампівського шатдавну й відновленням роботи уряду. Після цього ми сконцентруємося на тому, щоб повернути нашу демократію до життя і повернути наш уряд обличчям до народу», – заявив голова демократичної фракції в Палаті представників Гакім Джеффріс (Hakeem Jeffries). За словами Джеффріса, в той час як Трамп хоче «намарно витратити мільйони доларів платників податків на середньовічний мур», демократи прагнуть чітко окреслити свою позицію, виступаючи проти витрат, які, на їхню думку, ніяк не підвищать безпеки кордону.

 

Експерти передбачають, що демократам вдасться провести свої закони щодо подолання шатдавну через Палату представників, проте їх може заблокувати Сенат США, над яким Республіканська партія зберегла свій контроль. Лідер республіканської більшості Сенату Мітч Макконнелл (Mitch McConnell) заявив в середу, 2 січня, що не голосуватиме за законопроекти демократів щодо подолання шатдавну. Він назвав їх «політично вмотивованими» і «абсолютно невдалими».

 

Нагадаємо, що через вперте наполягання Трампа виділити з бюджету п’ять мільярдів доларів на спорудження муру між США і Мексикою досі не ухвалено федерального бюджету. Це спричинило шатдавн уряду, через який не можуть вийти на свої робочі м’ясця близько 800 тисяч чиновників. Така ситуація триває вже 12 днів. І навіть якщо вдасться ухвалити відповідні законопроекти, то процедура їхнього затвердження через Білий дім не дасть можливості розблокувати роботу уряду щонайменше до кінця цього тижня.

03.01.2019